Activiteiten

Celtic Ceili workshop

Maak kennis met de vrolijke groepsdansen die men zowel in Ierland als in Schotland graag danst op feesten en partijen in de Celtic Ceili workshop. Deze dansen worden meestal in paren opgesteld in een kring of een rij gedanst; en soms ook als koppel in danshouding. Mocht je al bekend zijn met Balfolk of andere volksdansen uit West Europa dan zul je vast en zeker aspecten herkennen; in veel van de traditionele dansen uit de Keltische culturen zijn dezelfde soort bewegingen bewaard gebleven. Ze zijn eenvoudig en worden rustig opgebouwd, dus iedereen kan het leren! 

De Celtic Ceili workshop wordt muzikaal begeleid door Itchy Fingers.

Kidshill

Keltfest is er voor het hele gezin en daarom hebben we ook aan de kinderen gedacht. Kinderen kunnen zich weer (gratis) laten schmincken door onze vrijwilligers en op het veld zij er tal van leuke spelletjes te vinden. Doe mee aan de verschillende knutsel projecten of kom een kleurplaat kleuren.

Natuurlijk bestaat onze traditie van de kiddybattle nog altijd. Tijdens deze veldslag nemen de kinderen het op tegen een leger van volwassenen. Alle dappere kinderen kunnen hier aan deelnemen. Kom jij ons helpen?

Ook aan de allerkleinsten hebben we gedacht. Kinderen van 0-2 jaar kunnen even in de box spelen en u kunt u kleine kabouter verschonen op onze commode. Daarnaast hebben we de mogelijkheid flesjes te verwarmen en kunt u rustig uw kind voeden op onze speciale strobank.

Che Tango

Ruim 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met Balfolk. Direct gegrepen door het plezier en de improvisatie die we vinden in Balfolk trok ik jarenlang in de zomer naar Frankrijk om te dansen en meer te leren over Europese dansen. Kort daarna kwam ik ook in aanraking met de Argentijnse Tango. De muziek en precisie grepen mij en ik raakte direct verslaafd. Na Balfolk workshops te hebben gegeven in binnen- en buitenland, een jaar in Argentinië te hebben gewoond en Tangoworkshops- en optredens te hebben gegeven in Europa, Zuid-Amerika en Azië is het tijd om deze twee invloeden met elkaar te combineren! Ik doe dat samen met de geweldige danseres en docent Cecilia Brands. We kijken samen met jullie naar hoe we elementen uit de Tango kunnen toepassen in Balfolk. Tango-ervaring is niet nodig, Balfolk ervaring is gewenst.

 

Highland Dancing

Er is vrijwel niets dat de spirit van de Schotse cultuur beter laat blijken dan Highland Dancing op Highland Games. Tegenwoordig is de meerderheid van de dansers vrouwelijk, maar de wortels van deze dansen liggen in de militaire clan cultuur en Schotse folklore. Oorspronkelijk was Highland Dancing dan ook alleen voor mannen, en de clan chiefs gebruikten de zwaarddansen en andere dansen om hun beste mannen te kiezen. De mannen konden hiermee hun kracht, uithoudingsvermogen en discipline tonen.

Highland Dancing competities worden georganiseerd onder toezicht van de Scottish Official Board of Highland Dancing. De dansen bestaan uit Highland Dances (altijd gedanst in Kilt) en National Dances (meestal gedanst in het National kostuum, een vrouwelijker kostuum dat past bij de wat sierlijkere dansen). De bekendste dans is de Zwaarddans, waarbij de dansers over twee gekruiste zwaarden dansen – en deze natuurlijk niet mogen aanraken. Verder zijn er andere solodansen en groepsdansen.

Continental Pipe Band Championships 2018

Op zaterdag 26 mei staat de Schotse weide tijdens Keltfest compleet in het teken van de Scottish Highlands. Zoals traditie is in de bakermat van de doedelzakband, the Highlands of Scotland, zullen bands uit Nederland en België in verschillende onderdelen met elkaar strijden om zich een jaar lang Continental Pipe Band Champions te mogen noemen.

Afhankelijk van het onderdeel waarin de bands meedoen zullen zij een aantal muziekstukken ten gehore brengen die op een vooraf gedefinieerde lijst vanuit Schotland zijn aangegeven of maken zij zelf een selectie uit vele bekende en onbekende stukken.

Deze onderdelen zullen door officiële juryleden worden gejureerd die hiervoor speciaal uit Schotland worden overgevlogen. De bands worden beoordeeld op hun muzikaliteit voor de doedelzakspelers, maar ook de drummers worden apart beoordeeld. Deze uitslagen samen bepalen waar de bands in de uiteindelijke uitslagen terecht komen.

Aan het einde van de dag zullen alle bands tezamen als een grote “Massed Band” nog spelen voordat de prijsuitreiking zal plaats vinden.

Balfolk

 Natuurlijk is er weer Balfolk op Keltfest!

Terwijl vroeger de adel stijfjes hun walsen danste, werd er bij het plebs veel uitbundiger feest gevierd. Zij dansten hun eigen dansen die wij tegenwoordig kennen als balfolk. Balfolk brengt al eeuwen mensen bij elkaar om te genieten van samen dansen, live muziek en elkaars gezelligheid. 

Tijdens beginners en gevorderden workshops worden de verschillende dansen stap voor stap uitgelegd. Iedereen kan meedoen met of zonder danservaring, jong of oud, boer of prinses, trol of elfje… 

Celtic Spirit

Ook op de nieuwe locatie van Keltfest is Celtic Spirit te vinden, het thema van dit jaar is Kracht; de kracht van liefde tijdens de Meiboomdans, kracht van de elementen, kracht van de Keltische symboliek.

Graag ontvangen we je bij een van onze workshops, Meiboomdans, craften en rituelen, om deze Kracht te ervaren en delen.

Celtic Spirit Programma

zaterdag

11.00u Dagopening verzorgt Pagan Lady
11.30u Elementen ritueel Gabs
12.00u Keltisch Kookworkshop voor kids Ingeborg
12.30u Beltane workshop – Centrum Innerpeace
13.00u krachtstok craften met keltische wens – Gabs
13.30u Godinnen Kracht workshop – Margo
14.00u Keltisch kruidenbuideltjes craften – Groene Godin
14.30u Keltisch liefdeskoord – Centrum Innerpeace
15.00u Ontvang je Elfennaam – Groene Godin
15.30u De Jacht – Pagan Lady
16.00u De meiboomdans – Pagan Lady
16.30u einde Meiboomdans
17.00u Vuurspringen bij de Celtic Spirit tent
18.30u Kracht van Verbinding ritueel Margo

zondag

11.00u Dagopening verzorgt – Margo
11.30u Workshop Elementen ritueel Gabs
12.00u Vinger labyrint Desiree
12.00u Keltisch Kookworkshop voor kids Ingeborg
12.30u Boomspirits workshop verzorgt Ilonka
13.00u Krachtstok craften met Keltisch wens – Gabs
13.30u Godinnen Kracht workshop – Margo
14.00u Keltisch kruidenbuideltjes craften – Groene Godin
14.30u Vinger labyrint – de Appeldame
15.00u Ontvang je Elfennaam – Groene Godin
15.30u Boomspirits – Ilonka
15.30u De Jacht – Pagan Lady
16.00u De meiboomdans
16.30u einde Meiboomdans
17.00u Vuurspringen bij de Celtic Spirit

Gabslichthuis

Gabs is ruim 5 jaar coördinator van de Celtic Spirit groep en verzorgt ook zelf diverse workshops voor jong &oud, daarin staan klanken en kracht van wensen centraal, ook dit jaar heeft ze weer een prachtig programma samengesteld.

Elementen Ritueel

Tijdens het Elementen ritueel gaan we de eeuwenoude verbinding maken, waarin de kracht van de elementen centraal staat, tijdens dit ritueel ervaar je de elementen in beweging/in klank/zang en in stilte, welke wens ligt daarin verscholen?
Beide dagen om 11.30u.

Krachtstok craften met Keltische wens

Achter iedere boom zit een magische kracht verscholen met een boodschap voor jou, ben jij op zoek naar jou boodschap? Dan zie ik je graag verschijnen bij het craften om 13.00u.

The Pagan Lady

Beltane, keltfest 2018

Het begin van de zomer! We eren de kracht van de zon en de vruchtbaarheid van moeder aarde.

We vieren het licht, het nieuwe leven. We vieren het bloeiende leven zelf! 
Het is weer die tijd van het jaar, iedereen doet het! de bloemetjes en de bijtjes. Liefde hangt in de lucht, stelletjes vinden elkaar!
Ik ben the Pagan Lady en ook dit jaar zet ik samen met mijn coven Diana weer een passievol Beltane ritueel neer. Van harte is iedereen uitgenodigd om mee te doen. Dans, lach, zing en wordt verliefd op alles en iedereen. Op het leven!!

Om 15:30u beginnen we met een spannende jacht, waar de mannen zoveel mogelijk ringetjes van de vrouwen zien te veroveren. De winnaar wordt gekroond tot meikoning en hij kiest zelf zijn meibruid.
Dit stel staat symbool voor de natuurkracht van de Goddelijke vereniging van het mannelijke en het vrouwelijke.

Om 16:00u begint het ritueel. We planten de meipaal, pakken de linten en dansen de mei dans onder de vrolijke klanken van blije muzikanten!

Om 17:00u, volledig opgeladen met al die blije energie, gaan we naar het heilige vuur. Waarvan we weten dat het ons beschermt en onze plannen en wensen vruchtbaarheid schenkt als we erover heen springen.

Margo Awanata

Godinnenkracht

Een empowerment workshop special voor vrouwen die hun innerlijke godin willen onderzoeken en wakker maken. We maken ons los van aller daagse verwachtingen en verplichtingen en onderzoeken wat voor oerkracht daar onder verborgen ligt.
Beide dagen om 13.30u.

Kracht van verbinding

Tijdens deze workshop gaan we een diepe verbinding aan met moeder aarde, onszelf en de ander. Door de drukte van het bestaan zijn we die echte verbinding vaak kwijt terwijl deze zo essentieel is voor ons geluk. Een reis de diepte in waarbij de magie van het leven ontketend wordt. Voor mannen en vrouwen.
Zaterdag om 18.30u.

Kruidenvrouwtje Ingeborg

Keltisch soepje kidsworkshop

Kom je gezellig om 12.00u mee roeren in de Ketel? Maken we samen een lekker brouwsel.

Lekker snijden van groentes en ruiken van verschillende kruiden, proeven van het brouwsel en nog een verrassing bij het vuurtje, tot snel…

Rineke

Ook dit jaar is Rineke weer te vinden tegenover de Celtic Spirit Tent waar ze haar prachtige schilderingen en liefdevolle boodschappen erbij beschrijft, Durf jij het aan?

Rosa Mare

De kracht van de Runenstenen

Het runenschrift is het oudst bekende schrift dat gebruikt werd door  Germaanse volkeren vanaf de tweede eeuw tot de zeventiende eeuw. Runenstenen zijn genoemd naar het Gotische woord ‘Runa’ dat geheim betekende.
Elk runen symbool is een  opslagplaats voor intuïtief weten.
Door stenen te leggen, komt er een wonderlijke  kracht aan  informatie los.

Als ik met mijn runen stenen werk dan merk ik dat het mensen mateloos boeit en dat het ze zeer aanspreekt, vooral door de puurheid van de stenen met hun tekens.

De Appeldame

Het Appelhart

In deze beleving ga je op zoek naar dat ene zaadje in jou, dat dit jaar mag uitgroeien tot een appelboom. Waar gaat jouw verlangen naar uit? Wat wil jij laten groeien vanuit je hart? Geef dat zaadje al jouw liefde, aandacht en energie zodat je jouw appelvrucht kan plukken in de oogsttijd. Je kunt de appelhartbeleving alleen of samen met een vriend of vriendin doen. Op zondag bij de info-tent van Celtic Spirit.

Workshop Vingerlabyrint

Door het volgen met je vinger van een mini-labyrint wordt je rustig en zorgeloos geleid naar het centrum van het labyrint. Onderweg naar het centrum laat je wat jou hindert in het dagelijks leven achter je. In het midden aanbeland, vind je je binnenste ik, helemaal los van de buitenwereld. Hier ontvang je alleen maar en hoef je verder niets. Je vindt nieuwe inspiratie, antwoorden of beelden. Misschien krijg je wel antwoord op een belangrijke vraag waar je al een tijdje mee rondloopt. Op de weg terug naar buiten laat je de nieuwe inspiratie landen in je volle bewustzijn en neemt het mee naar je dagelijks leven.
Op zondag om 12.00u en 14.30u.