Danstent

Wil je ook graag Keltisch leren dansen op Keltfest maar ben je nog niet zo zeker over je capaciteiten? Geen zorgen! Er zullen weer verschillende workshops op Keltfest zijn, zodat jij bij elke dans je nieuwe kunsten kunt laten zien!

     

 

balfolk workshop emelie wen selena keltfest danstent

Balfolk Workshops

Balfolk Workshop

Natuurlijk zijn er weer Balfolk workshops op Keltfest.
Terwijl vroeger de adel stijfjes hun walsen danste, werd er bij het plebs veel uitbundiger feest gevierd. Zij dansten hun eigen dansen die wij tegenwoordig kennen als balfolk. Balfolk brengt al eeuwen mensen bij elkaar om te genieten van samen dansen, live muziek en elkaars gezelligheid.
Tijdens een introductie workshop leggen we de basis van verschillende dansen stap voor stap uit. Iedereen kan meedoen met of zonder danservaring, jong of oud, boer of prinses, trol of elfje…

We brengen de geleerde dansen meteen in de praktijk op de fijne live muziek!

Tussen de workshops zorgt Folkie DJ Bram voor een divers aanbod aan muziek, zowel traditioneel als modern. Beginner of gevorderd, iedereen kan komen dansen. Met een lach en een knipoog worden de nummers aan elkaar geregen en weet je wat voor dansje je op het volgende nummer kan doen, of juist niet.

Folkie DJ Bram

Dans de hele dag door DJ Bram

Kom dansen op fijne balfolkmuziek, samengesteld door Folkie DJ Bram. Tussen de workshops door zal hij zorgen voor fijne nummers om je nieuwe skills te oefenen. 
Wat begon als een spontane actie tussen 2 bands op een bal, groeide uit tot een balfolk DJ-set waar je niet bij stil kan blijven staan. Bram heeft een ruime ervaring van luisteren, spelen en dansen in dit genre. Daardoor brengt hij een selectie ten gehore van al het moois dat balfolk te bieden heeft, zowel traditioneel als modern. Beginner of gevorderd, iedereen kan komen dansen. Met een lach en een knipoog worden de nummers aan elkaar geregen en weet je wat voor dansje je op het volgende nummer kan doen, of juist niet.

Tango – Balfolk workshop

Tango met een twist

Bart geeft al jarenlang lessen in Balfolk en Tango. Maar waarom zouden we die twee gescheiden houden? Doe mee met de workshop en leer hoe je elementen van de Argentijnse dans kunt toepassen in je favoriete balfolk dansen!

Zijn verhaal:
“Ruim 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met Balfolk. Direct gegrepen door het plezier en de improvisatie die we vinden in Balfolk trok ik jarenlang in de zomer naar Frankrijk om te dansen en meer te leren over Europese dansen. Kort daarna kwam ik ook in aanraking met de Argentijnse Tango. De muziek en precisie grepen mij en ik raakte direct verslaafd. Na Balfolk workshops te hebben gegeven in binnen- en buitenland, een jaar in Argentinië te hebben gewoond en Tangoworkshops- en optredens te hebben gegeven in Europa, Zuid-Amerika en Azië is het tijd om deze twee invloeden met elkaar te combineren! Ik kijk samen met jullie naar hoe we elementen uit de Tango kunnen toepassen in Balfolk.”

Tango-ervaring is niet nodig, Balfolk ervaring is gewenst.

Keltfest 2019 workshop highland dancing keltisch dansen

Workshop Highland Dancing

Workshop: Highland dancing

Tijdens Keltfest 2019 krijg jij de kans om je eens te wagen aan Highland Dancing in de danstent! Tijdens de workshop leer je de basis van het dansen en wordt de historische achtergrond van deze dansen behandeld. Let’s dance!

Highland dancing is een competitieve en technische dansvorm waarvoor techniek, uithoudingsvermogen, en kracht vereist is. Het wordt erkend als een sport door de Sport Council of Scotland.

In Highland dancing dansen de dansers op de bal van de voet. Highland dancing is een vorm van solo step dancing, van waar het zich ontwikkelde, maar waar sommige vormen step dancing vooral op het geluid gefocust zijn, is Highland dancing zich gaan richten op een combinatie van passen, en de posities en bewegingen van het bovenlichaam, armen en handen.

Sommige Highland dances stammen af van traditionele volksdansen. Een voorbeeld hiervan is de Highland Reel, ook wel bekend als de Foursome Reel, waarin groepjes van vier dansers afwisselend tegenover elkaar passen dansen en daarna weer in een acht-figuur langs elkaar dansen. Hoewel ze samen dansen worden de dansers in competities individueel beoordeeld als de Highland Reel wordt gedanst. De meeste Highland dances worden solo gedanst.

workshop ierse dans rosalie keltfest danstent

Ierse Dansworkshop door Rosalie Wagenaar

Workshop: leer de basis van Ierse Dans!

Heb je altijd al de beginselen van de prachtige Ierse jigs en reels willen leren? Dit jaar geeft niemand minder dan Rosalie Wagenaar van de Rose Irish Dance School workshops op Keltfest. Dit onder muzikale begeleiding van accordeonist Erik de Jong!

Rosalie danst al meer dan tien jaar bij de theatershows van Rapalje. Daarnaast eigenaresse van de succesvolle dansschool ‘Rose Irish Dance School’. Ze is sinds 2014 één van de zes gediplomeerde docenten Ierse Dans in Nederland (voor organisatie CLRG). Verder is Rosalie één van de gelukkigen al drie jaar achtereenvolgens mocht deelnemen aan de Riverdance Trinity College International Summer School (2015, 2016, 2017), waar ze gewerkt heeft met professionele dansers en grote namen in de Ierse danswereld.  

De Rose Irish Dance School heeft bovendien al veel bijzondere optredens mogen doen, waaronder bij Najib & Jandino Live in De Kuip, het tv-programma Circus Gerschtanowitz, de Nationale Taptoe in Ahoy en Belgium’s Got Talent.

Voor de workshops op Keltfest is geen danservaring vereist. Laat je meevoeren naar Ierland door de vrolijke groepsdansen, waarbij plezier met elkaar voorop staat!