Overig

Op Keltfest is natuurlijk nog veel meer te beleven. Wat dacht je van de Highland Games, Doedelzak competities en verschillende ambachten? Voor elk wat wils, dus kom zeker even kijken!

      

hvn keltfest vijfhuizen zwaardvechten

HVN – Historisch Vrijvechten Nederland

Wil je leren zwaardvechten? Kom dan langs bij HVN

Heb je altijd al willen leren zwaardvechten zoals vroegere vechtmeesters dat deden, wil je fysiek tot het uiterste gaan of heb je simpelweg een zwak voor geschiedenis? Daar ben je niet alleen in.

HEMA is een relatief jonge maar snel groeiende sport die zich bezig houdt met de Europese krijgskunsten. De verzamelnaam staat voor Historische Europese Martial Arts, en gaat om het leren vrijvechten aan de hand van manuscripten en historische bronnen geschreven vanaf de 14e  eeuw.

HEMA omvat een grote variatie aan wapendisciplines waar mee getraind kan worden volgens talloze bronnen in Duitse, Italiaanse, Britse, Nederlandse en vele andere tradities. Denk bijvoorbeeld aan het langzwaard, de rapier, de sabel maar ook aan het messer en de dolk. Kortom, voor ieder wat wils.

Lijkt het je leuk om HEMA te beoefenen, kom dan een keer kijken of meteen meedoen!

Over HVN

HVN – Historisch Vrijvechten Nederland is een Nederlandse vechtschool voor de Historische Europese Martial Arts gevestigd in Oegstgeest, bij Leiden. De vechtschool staat onder leiding van Matthys Kool, een internationaal instructeur en hooggeplaatste toernooivechter. Bij HVN ligt de nadruk op het trainen met het Europese langzwaard en het militair sabel, maar ook worstelen en dolkvechten komen in de reguliere lessen aan bod. Tijdens het sparren word er ook met andere disciplines gevochten zoals singlestick, zwaard & beukelaar en dussack. Bij ons leer je op originele wijze het gevecht aan te gaan en kun je je zelfs ontwikkelen tot toernooivechter.

keltfest games highland games keltfest vijfhuizen

Keltfest Games

De Keltfest Games – Doe zelf mee en test je kracht!

Gaan jouw handen ook jeuken als je de pro’s van de Highland Games Federatie Nederland bezig ziet met het gooien van boomstammen?
Wil je het zelf een keer proberen?
Laat dan maar zien wat je kan! In deze versie van de Highland Games mag je samen met je vrienden een poging wagen in deze traditionele sport.
Je kunt je met je team inschrijven tussen 10:00u en 17:00u.
Beide dagen zullen er 3 workshops zijn die elk een half uur duren. De tijden hiervoor zijn 11:30u, 14:00u en 16:30u.
Dus neem je vrienden mee en schrijf je in als team voor een van onze workshops!

Dutch Warbow Society

Maak kennis met de traditie van de traditionele handbogen

De Dutch Warbow Society laat mensen kennis maken met de traditie van de traditionele handbogen. 

We willen bezitters van traditionele handbogen, jachtbogen, middeleeuwse Engelse oorlogsbogen en andere klassieke handbogen de kans geven om andere schutters te ontmoeten en van elkaar te leren. Daarom organiseren we verschietingen, clinics, en informatievoorziening. Het DWS Research team onderzoekt onder andere archeologische vondsten.

Om het publiek op evenementen kennis te laten maken met de Engelse Longbow heeft de DWS een speciaal demonstratieteam opgericht. Men heeft hier de mogelijkheid zelf een keer, onder begeleiding, te schieten met een boog. Dit is voor zowel kinderen als volwassenen erg leuk om eens te doen.

Dit demonstratieteam laat zien wat de uitwerking van dit soort pijlen op diverse materialen is. Verder laten zij zien hoe groepen boogschutters op het veld door de dienstdoende commandant geleid werden.

van hamel keltfest vijfhuizen iers ierse vloeken openingszinnen workshop

Stichting A.G. van Hamel voor Keltische Studies

leer Ierse vloeken ook Ierse openingszinnen bij Stichting van Hamel

Ook dit jaar kun je bij de kraam van de Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies weer een workshop Iers vloeken volgen! Tijdens de workshop leer je naast Ierse vloeken ook Ierse openingszinnen.

De Stichting A. G. van Hamel voor Keltische Studies werd op 18 maart 1991 opgericht. De stichting zet zit in voor het bevorderen van de studie van de Keltische talen en culturen binnen Nederland. Daarnaast gaan ze voor het verbreden en instandhouden van een maatschappelijk draagvlak ter begunstiging van de Keltische studies, en voorst al hetgeen dat tot meerdere bloei van deze studies kan strekken.
De Stichting staat een wetenschappelijke benadering van de studie van Keltische talen en culturen voor en vervult zowel een coördinerende rol voor vakspecialisten op dit gebied, als de functie van een informatieve organisatie ten behoeve van belangstellenden.

Highland Dancing competitie tijdens Keltfest 2019 Vijfhuizen onderdeel van highland games

Highland Dancing Competitie

Wat zouden de Highland Games zijn zonder een Highland Dancing competitie?

Er is vrijwel niets dat de spirit van de Schotse cultuur beter laat blijken dan Highland Dancing op Highland Games. Tegenwoordig is de meerderheid van de dansers vrouwelijk, maar de wortels van deze dansen liggen in de militaire clan cultuur en Schotse folklore. Oorspronkelijk was Highland Dancing dan ook alleen voor mannen, en de clan chiefs gebruikten de zwaarddansen en andere dansen om hun beste mannen te kiezen. De mannen konden hiermee hun kracht, uithoudingsvermogen en discipline tonen.

In Highland dancing dansen de dansers op de bal van de voet. Highland dancing is een vorm van solo step dancing, van waar het zich ontwikkelde, maar waar sommige vormen step dancing vooral op het geluid gefocust zijn, is Highland dancing zich gaan richten op een combinatie van passen, en de posities en bewegingen van het bovenlichaam, armen en handen.

Sommige Highland dances stammen af van traditionele volksdansen. Een voorbeeld hiervan is de Highland Reel, ook wel bekend als de Foursome Reel, waarin groepjes van vier dansers afwisselend tegenover elkaar passen dansen en daarna weer in een acht-figuur langs elkaar dansen. Hoewel ze samen dansen worden de dansers in competities individueel beoordeeld als de Highland Reel wordt gedanst. De meeste Highland dances worden solo gedanst.

Categorieën binnen Scottish Highland dances

Scottish Highland dances worden over het algemeen in drie categorieën verdeeld. Categorieën zijn meer voor het gemak dan strict onderscheid:

  • Highland dances (zoals de Highland Fling en Sword Dance), gedanst in Kilt
  • National dances (zoals de Scottish Lilt, Flora McDonald’s Fancy), gedanst in National of Aboyne dress
  • Character dances (zoals de Sailor’s Hornpipe en Irish jig)

De bekendste Highland dances zijn de Highland Fling en de Sword Dance. In de Sword Dance dansen de dansers over twee gekruiste zwaarden. Deze stellen hun eigen zwaard voor en het zwaard van de vijand. Het is belangrijk dat de danser de zwaarden niet aanraakt – tegenwoordig betekent het aanraken van de zwaarden dat ze punten kwijtraken, of zelfs gediskwalificeerd worden. Maar in het verleden werd het gezien als een slecht voorteken voor de strijd. In de Highland Fling proberen de dansers zoveel mogelijk op één plaats te blijven dansen. Hun armen stellen het gewei van een edelhert voor.

National dances zijn vrouwelijker en ballet geïnspireerd, en laten toe dat er elegantere bewegingen worden gemaakt.

 

Continental Bagpipe Championships NOVDB Vijfhuizen Keltfest 2019

NOVDB

Continental Pipe Band Championships 2019

Op zaterdag 25 mei staat de Schotse weide tijdens Keltfest compleet in het teken van de Scottish Highlands. In navolging tot de bakermat van de doedelzakband, the Highlands of Scotland, zullen bands uit Nederland, België en Duitsland in verschillende onderdelen met elkaar strijden om zich een jaar lang Continental Pipe Band Champions te mogen noemen.

De bands die meedoen zullen een aantal muziekstukken ten gehore brengen die op een vooraf gedefinieerde lijst vanuit Schotland zijn aangegeven. Of dat zij zelf een selectie kunnen maken uit vele bekende en onbekende stukken.

Deze onderdelen zullen door officiële juryleden worden gejureerd die hiervoor speciaal uit Schotland worden overgevlogen. De bands worden beoordeeld op hun muzikaliteit voor de doedelzakspelers, maar ook de drummers worden apart beoordeeld. Deze uitslagen samen bepalen waar de bands in de uiteindelijke uitslagen terecht komen.

Aan het einde van de dag zullen alle bands tezamen als een grote “Massed Band” spelen. Vervolgens vindt de prijsuitreiking plaats. 

Op zondag 26 mei zullen er op en rondom de Schotse Weide meerdere bands te zien zijn die allemaal hun kunsten vertonen.

Tijdschema 25 mei

Graad 4

  Tijd Band
1 10.40 uur Clan MacBeth Pipe Band
2 10.48 uur Wallace Pipes & Drums
3 10.56 uur Inter Scaldis Pipes & Drums
4 11.04 uur Saendistrict Pipes and Drums
5 11.12 uur Venlo Caledonian Pipe Band
6 11.20 uur Antwerpen & District
7 11.28 uur Beatrix Pipe Band
8 11.36 uur Pegasus Pipes & Drums

Graad 4 MAP

  Tijd Band
1 11.50 uur Clan MacBeth Pipe Band
2 11.58 uur Wallace Pipes & Drums
3 12.06 uur Inter Scaldis Pipes & Drums
4 12.14 uur Saendistrict Pipes and Drums
5 12.22 uur Venlo Caledonian Pipe Band
6 12.30 uur Antwerpen & District
7 12.38 uur Beatrix Pipe Band

Graad 4 Map (MSR)

  Tijd Band
1 12.50 uur Wallace Pipes & Drums
2 13.00 uur Inter Scaldis Pipes & Drums

Open Graad

  Tijd Band
1 14.10 uur Belgian Blend Pipe Band
2 14.20 uur Concord Pipe Band
3 14.30 uur Antwerp & District

Graad 3

  Tijd Band
1 15.10 uur Belgian Blend Pipe Band
2 15.20 uur Concord Pipe Band
3 15.30 uur Antwerp & District

Graad 2

  Tijd Band
1 16.10 uur Belgian Blend Pipe Band
2 16.20 uur Concord Pipe Band
3 16.30 uur Antwerp & District
     
  17.00 uur Massed Band
highland games keltfest 2019

Highland Games

De ultieme krachtmeting tussen de clans!

De Highland Games zijn al duizenden jaren oud. De wedstrijden vinden nu al meer dan 300 jaar op dezelfde manier plaats. Sinds 1700 is er niets meer aan de onderdelen of regels veranderd.

De Games zijn ontstaan vanuit de bloederige veldslagen die de clans met elkaar hadden. Gelukkig is door deze wedstrijden het bloederige verdwenen, maar de mannen zijn nog even fanatiek. Ze strijden nog steeds in kilt, familie tegen familie. De sport wordt nog vaak van vader op zoon doorgegeven.

Op dit moment zijn er Highland Games over de gehele wereld. Met name in Schotland, Amerika, Canada, Brazilië, IJsland, Australië, Duitsland, Nieuw Zeeland, België en Nederland zijn er grote toernooien. Het Nederlandse Kampioenschap is voor het eerst georganiseerd in 1990 in Sneek. De winnaar was toen Wout Zijlstra. Hij is ook aanwezig bij de Highland Games tijdens Keltfest 2019. Nu bestaat het Kampioenschap van Nederland uit meerdere wedstrijden en uit dit totale klassement wordt de kampioen uitgeroepen. Deze wedstrijden worden gehouden onder toeziend oog van de International Highland Games Federation. Zij organiseert ook de Europese Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen Highland Games.

Kom genieten van deze oer krachtsport en waan u even in het oude Schotland!