Overig

Op Keltfest is natuurlijk nog veel meer te beleven. Wat dacht je van de Highland Games, Doedelzak competities en verschillende ambachten? Voor elk wat wils, dus kom zeker even kijken!

      

Highland Dancing

Er is vrijwel niets dat de spirit van de Schotse cultuur beter laat blijken dan Highland Dancing op Highland Games. Tegenwoordig is de meerderheid van de dansers vrouwelijk, maar de wortels van deze dansen liggen in de militaire clan cultuur en Schotse folklore. Oorspronkelijk was Highland Dancing dan ook alleen voor mannen, en de clan chiefs gebruikten de zwaarddansen en andere dansen om hun beste mannen te kiezen. De mannen konden hiermee hun kracht, uithoudingsvermogen en discipline tonen.

Highland Dancing competities worden georganiseerd onder toezicht van de Scottish Official Board of Highland Dancing. De dansen bestaan uit Highland Dances (altijd gedanst in Kilt) en National Dances (meestal gedanst in het National kostuum, een vrouwelijker kostuum dat past bij de wat sierlijkere dansen). De bekendste dans is de Zwaarddans, waarbij de dansers over twee gekruiste zwaarden dansen – en deze natuurlijk niet mogen aanraken. Verder zijn er andere solodansen en groepsdansen.

Continental Pipe Band Championships 2018

Op zaterdag 26 mei staat de Schotse weide tijdens Keltfest compleet in het teken van de Scottish Highlands. Zoals traditie is in de bakermat van de doedelzakband, the Highlands of Scotland, zullen bands uit Nederland en België in verschillende onderdelen met elkaar strijden om zich een jaar lang Continental Pipe Band Champions te mogen noemen.

Afhankelijk van het onderdeel waarin de bands meedoen zullen zij een aantal muziekstukken ten gehore brengen die op een vooraf gedefinieerde lijst vanuit Schotland zijn aangegeven of maken zij zelf een selectie uit vele bekende en onbekende stukken.

Deze onderdelen zullen door officiële juryleden worden gejureerd die hiervoor speciaal uit Schotland worden overgevlogen. De bands worden beoordeeld op hun muzikaliteit voor de doedelzakspelers, maar ook de drummers worden apart beoordeeld. Deze uitslagen samen bepalen waar de bands in de uiteindelijke uitslagen terecht komen.

Aan het einde van de dag zullen alle bands tezamen als een grote “Massed Band” nog spelen voordat de prijsuitreiking zal plaats vinden.

Highland Games

Highland Games

De Highland Games zijn al duizenden jaren oud. Vanaf 1700 is er niets meer aan onderdelen of regels veranderd aan de wedstrijden, wat het een traditionele sport maakt.
De games zijn ontstaan uit de bloederige veldslagen die de clans (families) met elkaar hadden. Gelukkig is het bloederige aspect aan deze wedstrijden verdwenen, maar de clans strijden in hun eigen familie kilts nog altijd tegen elkaar. 

Op dit moment zijn er Highland Games over de gehele wereld. Met name in Schotland, Amerika, Canada, Brazilië, IJsland, Australië, Duitsland, Nieuw Zeeland, België en Nederland is deze sport groot. Het Nederlandse Kampioenschap is voor het eerst georganiseerd in 1990 in Sneek, waar Wout Zijlstra zich winnaar mocht noemen.

Nu bestaat het Kampioenschap van Nederland uit meerdere wedstrijden en uit dit totale klassement wordt een kampioen uitgeroepen. Deze wedstrijden worden gehouden onder auspiciën van de International Highland Games Federation die ook de Europese en Wereld Kampioenschappen organiseert.

Kom genieten van deze oerkracht sport en proef de sfeer van het oude Schotland.
De Highland Games worden gehouden op zondag 27 mei.

Birdlive

Leer meer over de Valkerij bij Birdlive op Keltfest 2018!

Birdlive is een klein, enthousiast valkeniersbedrijf , dat haar toeschouwers graag in contact brengt met de natuur door middel van hun prachtige vogels. Zij werken met rescue vogels; vogels met een beschadiging en/of een verleden die met veel liefde en aandacht weer hersteld zijn. Huisdieren zijn het echter niet, en aaibaar zijn ze evenmin! Birdlive geeft dan ook geen vogelshows maar richt zich op het educatieve aspect van hun ambacht, bij voorkeur voor kinderen en volwassenen met een beperking.

Valkerij is een eeuwenoud ambacht, dat door Birdlive met trots op verantwoorde wijze wordt voortgezet. Voor de valkeniers van Birdlive is het leven, vliegen en werken met roofvogels en uilen zeker geen baan maar een levenswijze, 24/7.

Door de warme temperaturen zal Birdlive helaas niet aanwezig zijn.