Cooking Highlander Keltfest vlees vegetarisch

Cooking Highlander

De Cooking Highlander serveert haar bourgondische gerechten. Van vlees tot vegetarisch. Op de bekende barbecue wordt dit jaar een aantal nieuwe gerechten geïntroduceerd.
Daarnaast ook de bekende Hamburgers, Chicken wings en natuurlijk zal ons Garlic bread ook niet ontbreken.
Tot Keltfest!

bakblik plant-based keltfest 2019

Bakblik

Bakblik – real good plant-based food

Met onze stoere Mercedes-foodtrucks brengen wij van Bakblik goed, eerlijk eten. Ons aanbod is allergievriendelijk en volledig plantaardig. Wij maken een begin aan een duurzame toekomst.

Everts partycatering Keltfest fruit

Everts Partycatering

Fruit, fruit en nog eens fruit. Direct geperst of versneden! Door het fruitteam wordt dit de gehele dag verwerkt tot heerlijke smoothie, fruitsalade en vers sap. Veganistisch, gezond en dagvers.

Zonnig weer of niet, fruit is altijd een verfrissend tussendoortje. Al 10 jaar is ons concept ongewijzigd en genieten wijzelf intens van het maken van deze overheerlijke producten.

kinderen keltfest kiddybattle

Kidshill

Er is weer van alles te doen op de Kidshill!

Op Keltfest zorgen we voor een onvergetelijke ervaring voor iedereen, dus ook voor de kinderen! Dit jaar kan je voor het eerst meedoen in de Kinder Highland Games. Daar kan je laten zien hoe sterk en behendig je bent! Wij zijn benieuwd hoever jij een paal kan gooien! Of ben jij de beste in touw trekken? Kom langs en laat zien hoe sterk en behendig je bent.
Zijn die Highland games niets voor jou? Dan kan je natuurlijk ook verschillende rustige spelletjes spelen zoals Jenga en prachtige puzzels.
Moe van het buitenspelen en wil je rustig even tekenen of  knutselen? Kom dan langs de knutseltent waar wij leuke knutselprojecten en kleurplaten hebben liggen.

Je kan je ook weer laten schminken en je outfit daarmee compleet maken. Wordt een stoere viking, prachtige elf of misschien een sterke draak!

Daarnaast hebben we ook aan de allerkleinsten gedacht, voor vele ouders is deze plek al niet meer weg te denken. Er is de mogelijkheid voor kinderen van 0-2 jaar om even in de box te spelen en ook kunt u uw kleine kabouter gerust even verschonen bij onze commode. Dan hebben we nog de mogelijkheid flesjes te verwarmen en kunt u rustig uw kind voeden op onze speciale strobank. Natuurlijk is er tijd voor een gezellig praatje met andere ouders en onze begeleiders.
In de snoezeltent is ten alle tijden een begeleider aanwezig om vragen te beantwoorden of voor een gezellig praatje.

Er is ook een lange traditie van de KiddyBattle, waar kinderen het opnemen tegen een leger volwassenen. Wij kunnen ze niet alleen verslaan dus we hebben jullie hulp hierbij nodig!
Bereid je hiermee goed voor met behulp van veel spelletjes en highland games te spelen.

De Kidshill is geen opvang voor kinderen, kinderen moeten ten alle tijden begeleid worden door hun ouder(s).  Mochten wij een kind vinden zonder begeleiding dan brengen wij dit kind naar de info-stand.

Programma

10:00 – 11:00 Touwtrekken
11:00 – 12:00 Tower
12:00 – 13:00 Caber toss
12:30 – 13:00 Groot duimpje show
13:00 – 14:00 Steps
14:00 – 15:00 Touwtrekken
15:30 – 16:00 Groot duimpje show
15:00 – 16:00 Tower
16:00 – 17:00 Cabertoss
17:00 – 17:30 Kiddybattle
hvn keltfest vijfhuizen zwaardvechten

HVN – Historisch Vrijvechten Nederland

Wil je leren zwaardvechten? Kom dan langs bij HVN

Heb je altijd al willen leren zwaardvechten zoals vroegere vechtmeesters dat deden, wil je fysiek tot het uiterste gaan of heb je simpelweg een zwak voor geschiedenis? Daar ben je niet alleen in.

HEMA is een relatief jonge maar snel groeiende sport die zich bezig houdt met de Europese krijgskunsten. De verzamelnaam staat voor Historische Europese Martial Arts, en gaat om het leren vrijvechten aan de hand van manuscripten en historische bronnen geschreven vanaf de 14e  eeuw.

HEMA omvat een grote variatie aan wapendisciplines waar mee getraind kan worden volgens talloze bronnen in Duitse, Italiaanse, Britse, Nederlandse en vele andere tradities. Denk bijvoorbeeld aan het langzwaard, de rapier, de sabel maar ook aan het messer en de dolk. Kortom, voor ieder wat wils.

Lijkt het je leuk om HEMA te beoefenen, kom dan een keer kijken of meteen meedoen!

Over HVN

HVN – Historisch Vrijvechten Nederland is een Nederlandse vechtschool voor de Historische Europese Martial Arts gevestigd in Oegstgeest, bij Leiden. De vechtschool staat onder leiding van Matthys Kool, een internationaal instructeur en hooggeplaatste toernooivechter. Bij HVN ligt de nadruk op het trainen met het Europese langzwaard en het militair sabel, maar ook worstelen en dolkvechten komen in de reguliere lessen aan bod. Tijdens het sparren word er ook met andere disciplines gevochten zoals singlestick, zwaard & beukelaar en dussack. Bij ons leer je op originele wijze het gevecht aan te gaan en kun je je zelfs ontwikkelen tot toernooivechter.

keltfest games highland games keltfest vijfhuizen

Keltfest Games

De Keltfest Games – Doe zelf mee en test je kracht!

Gaan jouw handen ook jeuken als je de pro’s van de Highland Games Federatie Nederland bezig ziet met het gooien van boomstammen?
Wil je het zelf een keer proberen?
Laat dan maar zien wat je kan! In deze versie van de Highland Games mag je samen met je vrienden een poging wagen in deze traditionele sport.
Je kunt je met je team inschrijven tussen 10:00u en 17:00u.
Beide dagen zullen er 3 workshops zijn die elk een half uur duren. De tijden hiervoor zijn 11:30u, 14:00u en 16:30u.
Dus neem je vrienden mee en schrijf je in als team voor een van onze workshops!

Swerdberas Aldsahse is een vroegmiddeleeuwse Saksische sibbe uit 775 na Chr. Na de Grote Volksverhuizing zijn ze op het vaste land achtergebleven. In hun kampement kun je zien hoe er in een Saksisch dorp wordt geleefd, gelachen, gekookt en gevochten. Castlefest 2019

Swerdberas Aldsahse

ervaar het Saksisch dorp van Swerdberas Aldsahse 

Swerdberas Aldsahse is een vroegmiddeleeuwse Saksische sibbe die 5 jaar na de kroning van Karel de Grote (770 na Chr.) leven. De Grote Volksverhuizing is net achter de rug en er zijn veel van hun broeders overgestoken naar Brittannië. Al zijn ze zelf op het vaste land achtergebleven op de grond van onze voorouders. De spanningen tussen de overgebleven Saksen en hun buren de Franken lopen op. Maar het handelen met andere volkeren (de Denen, Friezen en Slaven) loopt goed. In hun kampement kun je zien hoe er in een Saksisch dorp wordt geleefd, gelachen, gekookt en gevochten. Graag nodigen ze jullie uit om te komen kijken bij hun (tijdelijke) nederzetting.  

slinger chips

Kultura Catering

Slingerkoffie

De gezellige koffie stand! Maal je eigen bonen en geniet van een heerlijk bakje zwart goud. Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor verse thee, zelf gemaakte ijsthee en ijskoffie. Kom dus zeker langs!

Slingerchips

Heerlijke ambachtelijk bereide, versgebakken slingerchips. Deze knapperige lekkernij wordt gemaakt van verse aardappels en ter plekke gebakken. In 2 heerlijke smaken (zout en kruidenmix) en met een ruime keuze uit de lekkerste sauzen. De Slingerchips zijn bovendien vegan!

Dutch Draught

Wij zijn trotse Nederlandse bierliefhebbers. Van Beercider tot Triple en IPA tot Witbier. Alles van Nederlandse micro brouwerijen. Proost!

Mead and More & Delftse Mederij

Wij zijn ook dit jaar weer present
Met mede die de smaakpapillen verwend
Dus wat jij ook op Keltfest doet
Bij ons zit je altijd goed!
Wij staan, het is echt waar,
Op dezelfde plek als vorig jaar.
Dat is vanaf de ingang naar rechts,
Met de bocht mee, dan nog slechts
tientallen meters rechtdoor
Dan ben je bij Mead and More.

medieval catering

Medieval Catering

The Frying Dutchman

Kom aan boord van onze woeste zeemanskraam The Frying Dutchman. Hier voorziet onze bemanning uw gasten in de lekkerste hamburgers van het hele terrein, een heerlijk portie knapperige Piratenpatat, sappige kippenpootjes of heerlijke gebakken champignons. Dus kom eens poolshoogte nemen bij het leukste schip aan wal

Melck, Meel & Eyeren

Geen feestje is natuurlijk compleet zonder een heerlijke, Hollandse pannenkoek! In deze kraam kan op zestien pitten tegelijk gebakken worden. Daarnaast is wij voorzien van een ingebouwde koelkast, zodat onze producten altijd vers zijn. Onze koekenbakkers maken de lekkerste biologisch pannenkoeken: naturel, met kaas of spek of natuurlijk allebei! En voor wie de pret niet op kan, staat er genoeg poedersuiker en stroop op de bar om het feestje compleet te maken.

Schepijs

In deze ijskoude kraam wordt men warm verwelkomd om een verrukkelijk bakje schepijs te komen halen. Op verzoek hebben wij voor de medeliefhebbers ons unieke mede-ijs, in verschillende smaken verkrijgbaar.

Dit ijs is gemaakt met echte mede, waarbij de alcohol behouden blijft en de authentieke smaak gewaarborgd is. De minderjarige ijsliefhebbers hoeven echter geen moment te treuren, want naast het alcoholische mede-ijs hebben wij ook een variërend assortiment aan ambachtelijk schepijs in bijzondere smaken.

NIEUW! Dit jaar maken we voor het eerst ook milkhakes met een basis van alle ijssmaken die we hebben. Van een mede-milkshake tot een groene appelmilkshake!

Grill-zilla

pizzabroodjes

Bij de prachtige houtgestookte oven van Grill-Zilla kun je terecht voor de lekkerste pizzabroodjes met verschillende toppings, geschikt voor zowel vleesliefhebbers, visfanaten en vegetariërs. Ook kun je hier terecht voor heerlijk zoete cinnamonrolls.

Langos & Falafel

Verder is Grill-Zilla aanwezig met een fantastische Lángos & Falafel stand.
Lángos is een lekkere Hongaarse, hartige snack en falafel een Arabisch gerecht met gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten. Beide gerechten zijn geschikt voor vegetariërs en de falafel zelfs voor vegans.

Goedvolk Keltfest Vijfhuizen levende geschiedenis re-enactment

Goedvolk

Bij Goedvolk in het kampement is er altijd wat te zien en te leren

Goedvolk is een genootschap van diverse handwerkers. Wij leveren handgemaakte producten, die veelal gebaseerd zijn op historische en/of shamanistische voorwerpen. 
In ons historisch geïnspireerde kampement vind je bewerkers van leer, been, gewei, textiel en metaal. Daarnaast is er een historische keuken waar op houtvuur gekookt wordt. Naast gezelligheid is er dus altijd wel wat te zien en te leren.

Goedvolk bestaat uit:

Atelier Solawende/Solawende Tattoo: Illustraties, pentekeningen op dierenschedels, kaarten en posters. Maar zij biedt ook de mogelijkheid voor unieke handgeprikte tatoeages op afspraak.
De Coockerije: Historische keuken waar de lekkerste gerechten voor het kampement worden bereid op houtvuur.
The Creative Dino: Handgeweven banden van wol, grotendeels op authentieke wijze geverfd met natuurlijke kleurstoffen.
Erlund: Sieraden en accessoires van koper, brons, leer, been en andere natuurlijke materialen. Zowel replica’s als eigen interpretaties.
Runeraaf: Handgemaakte runensets en shamanistische attributen.
Tyr’s Hand: Sieraden en gebruiksvoorwerpen van gewei, been, leer en hout.
Witsinger Wurk: Leren buidels en kleding gebaseerd op vondsten uit de Vikingtijd.

Goedvolk is te vinden bij de Levende Geschiedenis

balfolk workshop emelie wen selena keltfest danstent

Balfolk Workshops

Balfolk Workshop

Natuurlijk zijn er weer Balfolk workshops op Keltfest.
Terwijl vroeger de adel stijfjes hun walsen danste, werd er bij het plebs veel uitbundiger feest gevierd. Zij dansten hun eigen dansen die wij tegenwoordig kennen als balfolk. Balfolk brengt al eeuwen mensen bij elkaar om te genieten van samen dansen, live muziek en elkaars gezelligheid.
Tijdens een introductie workshop leggen we de basis van verschillende dansen stap voor stap uit. Iedereen kan meedoen met of zonder danservaring, jong of oud, boer of prinses, trol of elfje…

We brengen de geleerde dansen meteen in de praktijk op de fijne live muziek!

Tussen de workshops zorgt Folkie DJ Bram voor een divers aanbod aan muziek, zowel traditioneel als modern. Beginner of gevorderd, iedereen kan komen dansen. Met een lach en een knipoog worden de nummers aan elkaar geregen en weet je wat voor dansje je op het volgende nummer kan doen, of juist niet.

Folkie DJ Bram

Dans de hele dag door DJ Bram

Kom dansen op fijne balfolkmuziek, samengesteld door Folkie DJ Bram. Tussen de workshops door zal hij zorgen voor fijne nummers om je nieuwe skills te oefenen. 
Wat begon als een spontane actie tussen 2 bands op een bal, groeide uit tot een balfolk DJ-set waar je niet bij stil kan blijven staan. Bram heeft een ruime ervaring van luisteren, spelen en dansen in dit genre. Daardoor brengt hij een selectie ten gehore van al het moois dat balfolk te bieden heeft, zowel traditioneel als modern. Beginner of gevorderd, iedereen kan komen dansen. Met een lach en een knipoog worden de nummers aan elkaar geregen en weet je wat voor dansje je op het volgende nummer kan doen, of juist niet.

Ambachts Ghylde

Bij het Ambachts Ghylde leer je middeleeuwse ambachten

Altijd al willen weten hoe je een heerlijk middeleeuws maal boven open vuur kookt? Of hoe je met een spintol ruwe schapenwol tot een prachtige draad spint? Of wil je zelf een muisje van stro vlechten, of oude middeleeuwse spelletjes spelen, of een leren buideltje maken? Op 25 en 26 mei kan dat weer, want voor het zesde jaar op rij is ook het Ambachts Ghylde aanwezig op Keltfest!
Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtslieden is altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen steekt of gewoon even toekijkt hoe een ander iets creëert.
Daarnaast valt er nog van alles te proeven, te ruiken en te kopen. Zoals heerlijk zoete honing van zelfgehouden bijen, goudglanzende sieraden en zonnehoeden van stro, maffe hoeden en woeste kragen van wol, handgesponnen en natuurlijk geverfde wol, prachtige leren tassen en buidels. Allemaal zelf vervaardigd door onze ambachtslieden.