Flannery op Keltfest 2019 in Vijfhuizen

Flannery

Flannery bouwt een feestje!

Flannery is een Schotse folk rock band met maar één missie: een feest bouwen dat het publiek niet snel zal vergeten. Dit doen zij met hun muziek vol Schotse, Keltische, maar ook Ierse invloeden. De bandnaam staat voor ‘het platteland’ en is daarom de ideale naam voor de nuchtere Groningse mannen. Zij willen entertainen met rauwe, maar ook scherpe melodieuze folk rock.

Het repertoire van de band is afwisselend. Instrumental, folk, rock en zelfs rap komt voorbij. Het unieke zit hem in de muziek en de teksten die de band zelf schrijft. De mannen halen werkelijk alles uit de kast om er een fantastisch feest van te maken. Duidelijke rocksferen gecombineerd met de dragende tonen van de doedelzak. Kortom: doedelzakmuziek in een zeer modern jasje.

Flannery speelt op zondag op de Hill Stage.

Keltfest 2019 workshop highland dancing keltisch dansen

Workshop Highland Dancing

Workshop: Highland dancing

Tijdens Keltfest 2019 krijg jij de kans om je eens te wagen aan Highland Dancing in de danstent! Tijdens de workshop leer je de basis van het dansen en wordt de historische achtergrond van deze dansen behandeld. Let’s dance!

Highland dancing is een competitieve en technische dansvorm waarvoor techniek, uithoudingsvermogen, en kracht vereist is. Het wordt erkend als een sport door de Sport Council of Scotland.

In Highland dancing dansen de dansers op de bal van de voet. Highland dancing is een vorm van solo step dancing, van waar het zich ontwikkelde, maar waar sommige vormen step dancing vooral op het geluid gefocust zijn, is Highland dancing zich gaan richten op een combinatie van passen, en de posities en bewegingen van het bovenlichaam, armen en handen.

Sommige Highland dances stammen af van traditionele volksdansen. Een voorbeeld hiervan is de Highland Reel, ook wel bekend als de Foursome Reel, waarin groepjes van vier dansers afwisselend tegenover elkaar passen dansen en daarna weer in een acht-figuur langs elkaar dansen. Hoewel ze samen dansen worden de dansers in competities individueel beoordeeld als de Highland Reel wordt gedanst. De meeste Highland dances worden solo gedanst.

Mumfords Calling bij Keltfest 2019 in Vijfhuizen. Mumfords and Sons tribute band

Mumfords Calling

I will wait, I will wait for Mumfords Calling!

De pas drie jaar oude band Mumfords Calling is een internationaal fenomeen! Deze Mumford & Sons tribute band weet het perfecte optreden neer te zetten en doet dit ook al in Nederland, België en Engeland! Van kleine clubs tot grote pop-, rock- en tributefestivals. Ze kunnen het allemaal.

Met een repetoire van alle grootste hits van de bekroonde albums, laten de mannen je verbluft achter. Dichter bij een Mumford & Sons-concert kom je haast niet! Zing mee met ‘I will wait’ en ‘Little Lion man’ en ga los op ‘Babel’. Welk nummer hoop jij dat ze spelen? 

Mumfords Calling speelt op zaterdag op de Oak Stage.

 

highland games keltfest 2019

Highland Games

De ultieme krachtmeting tussen de clans!

De Highland Games zijn al duizenden jaren oud. De wedstrijden vinden nu al meer dan 300 jaar op dezelfde manier plaats. Sinds 1700 is er niets meer aan de onderdelen of regels veranderd.

De Games zijn ontstaan vanuit de bloederige veldslagen die de clans met elkaar hadden. Gelukkig is door deze wedstrijden het bloederige verdwenen, maar de mannen zijn nog even fanatiek. Ze strijden nog steeds in kilt, familie tegen familie. De sport wordt nog vaak van vader op zoon doorgegeven.

Op dit moment zijn er Highland Games over de gehele wereld. Met name in Schotland, Amerika, Canada, Brazilië, IJsland, Australië, Duitsland, Nieuw Zeeland, België en Nederland zijn er grote toernooien. Het Nederlandse Kampioenschap is voor het eerst georganiseerd in 1990 in Sneek. De winnaar was toen Wout Zijlstra. Hij is ook aanwezig bij de Highland Games tijdens Keltfest 2019. Nu bestaat het Kampioenschap van Nederland uit meerdere wedstrijden en uit dit totale klassement wordt de kampioen uitgeroepen. Deze wedstrijden worden gehouden onder toeziend oog van de International Highland Games Federation. Zij organiseert ook de Europese Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen Highland Games.

Kom genieten van deze oer krachtsport en waan u even in het oude Schotland!

workshop ierse dans rosalie keltfest danstent

Ierse Dansworkshop door Rosalie Wagenaar

Workshop: leer de basis van Ierse Dans!

Heb je altijd al de beginselen van de prachtige Ierse jigs en reels willen leren? Dit jaar geeft niemand minder dan Rosalie Wagenaar van de Rose Irish Dance School workshops op Keltfest. Dit onder muzikale begeleiding van accordeonist Erik de Jong!

Rosalie danst al meer dan tien jaar bij de theatershows van Rapalje. Daarnaast eigenaresse van de succesvolle dansschool ‘Rose Irish Dance School’. Ze is sinds 2014 één van de zes gediplomeerde docenten Ierse Dans in Nederland (voor organisatie CLRG). Verder is Rosalie één van de gelukkigen al drie jaar achtereenvolgens mocht deelnemen aan de Riverdance Trinity College International Summer School (2015, 2016, 2017), waar ze gewerkt heeft met professionele dansers en grote namen in de Ierse danswereld.  

De Rose Irish Dance School heeft bovendien al veel bijzondere optredens mogen doen, waaronder bij Najib & Jandino Live in De Kuip, het tv-programma Circus Gerschtanowitz, de Nationale Taptoe in Ahoy en Belgium’s Got Talent.

Voor de workshops op Keltfest is geen danservaring vereist. Laat je meevoeren naar Ierland door de vrolijke groepsdansen, waarbij plezier met elkaar voorop staat!

FestiTent

Verblijf jij tijdens Keltfest op de Keltfest Camping, maar heb je geen zin om allerlei zware kampeerspullen mee te sjouwen? Met FestiTent hebben wij dé oplossing: zij verhuren kant-en-klare kampeerplaatsen op onze camping. Vergeet het gedoe op de parkeerplaats, het gesjouw aan de ingang, het gepuzzel met je tent. Breng enkel nog je ‘festival essentials’ mee en geniet vanaf het eerste moment van jouw festivaltrip, lekker Easy en Relaxed! Zelfs als je pas laat kan inchecken lig je gegarandeerd op een leuke kampeer-spot.

Je kunt kiezen voor een tent voor één of meerdere personen. Daarnaast kun je kiezen of je de tent met of zonder accessoires (zoals luchtbed, slaapzak en kussen) wilt reserveren. 

Ga jij ook voor gemak? Boek dan je tent en andere accessoires via de FestiTent website.

 

festitent, castlefest, campingFestitent, castlefest, camping

Moonshine Brigade Keltfest 2019 americana bluegrass country

Moonshine Brigade

Moonshine Brigade swingt de pub uit!

Het begint met een goed idee, op de plek waar de meeste goede ideeën ontstaan; in de kroeg. ’s Avonds laat trekken wij erop uit, takken het bergstroompje af met een vernuftig netwerk van buizen en pijpen die met tyraps en duct tape aan elkaar gehouden wordt. Dan begint het, Haggard ‘ol Badger loopt vol en wij ontsteken het vuur eronder.

Terwijl de ketel trouw pruttelt, stemmen wij de instrumenten en smeren de kelen. We zingen over treinen, hopeloze liefde en de vergankelijkheid van drugs. We spelen tot we omvallen en slapen onder de sterrenhemel. De volgende dag wacht ons op, nochtans brengen wij onze nieuwe batch bij de volgende zuipkeet; wij zijn Moonshine Brigade. Geniet van onze swingende mix van Americana, bluegrass en country!

Moonshine Brigade speelt op zaterdag.
Benieuwd welke bands er nog meer optreden op Keltfest 2019? Check het bij Muziek

Prehistory Alive Worldwide slaat hun laat- mesolithische kampement op tijdens @Keltfest 2019 en neemt jou mee terug naar de jagers-verzamelaars

Prehistory Alive Worldwide

Prehistory Alive Worldwide brengt jou in contact met onze voorouders uit de steentijd!

Prehistory Alive Worldwide (PAW) slaat hun laat- mesolithische kampement op tijdens Keltfest 2019 en neemt jou mee terug naar de jagers-verzamelaars. Want hoe werd er eigenlijk vuur gemaakt, huiden bewerkt, gekookt of gereedschappen gemaakt?
PAW laat met demonstraties en activiteiten zien hoe zij denken dat het er 8000 jaar geleden uitgezien heeft. Je kunt bij ze terecht voor onderwerpen als leer looien, vuursteen bewerking, manden vlechten, netten breien en nog veel meer!

Kom langs en laat je beschilderen met oker, probeer de kleding uit of rust heerlijk uit op een hertenvel bij het kampvuur.

Wil jij wat meer actie?

Ben jij een doorzetter? Voel jij het bloed van je voorvaderen door je lijf gieren? Geef je dan op voor de PREO GAMES! Prehistory Alive Worldwide daagt je uit om verschillende prehistorische activiteiten zo goed en snel mogelijk uit te voeren waarbij je het opneemt tegen andere kandidaten… Er zijn zelfs leuke prijzen mee te winnen!

Do you have what it takes to be a hunter gatherer?!

Tir Nan Og speelt op beide dagen op Keltfest

Tir Nan Og

Tir Nan Og, ongetemde muziek in een stoer jasje!

Tir Nan Og (Keltisch voor: Land van de jeugd) bestaat uit zes muzikanten uit Zuid-Duitsland, die al jaren. De afgelopen jaren hebben ze al op flink wat podia in Centraal Europa gestaan. Van een kleine pub tot een groot festivalpodium, deze band voelt zich thuis. En weet met haar opzwepende muziek altijd het hele publiek mee te krijgen.

Het is onmogelijk om niet mee te feesten bij deze energieke show, de ongetemde muziek en het sympathieke karakter van de band. Tir Nan Og combineert verschillende muziekstijlen in een buitengewone mix met een kern van Celtic folk rock.

Traditionele tunes geniaal gecombineerd met originele nummers, bekende folk liederen aangekleed in een stoer rock jasje. Al dit samen met snelle en zeer dansbare ritmes en lekkere meezingers – Tir Nan Og is een feest voor je oren, stem, armen en benen!

Tir Nan Og speelt op zaterdag op de Hill Stage en op zondag op de Oak Stage.

Marsanta Suibhail op Keltfest 2019

Marsanta Suibhail

De reizende heksen van Marsanta Suibhail

Wij van Marsanta Suibhail hebben een Keltische achtergrond en komen aan onze spullen die wij verkopen door ruilhandel tijdens onze rondreis door Europa.  De naam is Keltisch voor reizende koopman en wordt uitgesproken als ‘Marsant’a Shu-ul’. 

Van hout en been maken we gebruiksvoorwerpen, handwerkgereedschappen en sieraden zoals lepels, houten naalden en haaknaalden. Deze verkopen we en gebruiken we zelf ook om om wollen sieraden en mutsen te maken. Tijdens ons verblijf demonstreren wij deze ambachten en geven we uitleg hierover. Wil je zelf ook wat uitproberen? Dat kan! We helpen graag.

Wij zijn heksen. Door de opkomende heksenvervolging kunnen we nooit lang in een gebied blijven. Hierdoor komen we in aanraking met veel verschillende volkeren waar we ruilhandel mee bedrijven. Ook leren we veel dingen van ze. Zo hebben we naaldbinden en lucetkoord maken van de Vikingen geleerd. Ondanks de mooie ervaringen is deze manier van leven ook gevaarlijk. Daarom zijn wij ook bekwaam in het hanteren van het zwaard en de bijl.

Kom je een kijkje nemen bij het kamp?

merchandise

Nieuwe merchandise webshop!

Heb je bij Keltfest een fantastisch shirt gezien, maar ben je door het dansen en genieten helemaal vergeten deze te kopen? Of had je je voorgenomen zo’n handig linnen tasje mee naar huis te nemen, maar ben je er niet meer aan toegekomen? Geen zorgen! In onze splinternieuwe merchandise webshop kun je nu alsnog je slag slaan. 

Om het nieuwe jaar maar meteen goed te beginnen hebben we direct voor veel artikelen een mooie aanbiedingsprijs. Op = op, dus wacht niet te lang als je hier nog gebruik van wil maken. Ook kun je bij ons terecht voor de leukste cadeaupakketten en heel veel andere fijne goodies van onze evenementen. Tot snel!

keltische hobbits Keltfest Oak Stage

Keltische Hobbits

Op avontuur met de Keltische Hobbits

Met hun avontuurlijke instrumenten, oeroude talen, rinkelende rijmpjes en harige stapvoeten beklauteren de Keltische Hobbits het podium van Keltfest!

Iris en Luuk hebben bíjna alle eigenschappen van de hobbits zoals je die kent. Ze zijn niet zozeer heel klein… maar houden wel van lekker eten, lange zwerftochten maken en lichtvoetige volksmuziek!

Van zomervogels tot piratenstormen, van twinkelende sterrennachten tot illegale thee: alles wordt bezongen en bespeeld. Zingende harpiste Iris wekt oude volksliederen tot leven in het Gaelic, Bretons, Engels, Limburgs en Nederlands. Creatieve virtuoos Luuk schildert lyrische landschappen met zijn whistles, ocarina’s, shruti box, badeendjes, theelepels en accordeon.
Kom ook genieten van de liederen, dansjes, improvisaties, grapjes en gedichten!

Nu na 2 jaar samen spelen, eten én wandelen is het tijd voor een sprankelend debuutalbum! Deze plaat verschijnt op 1 april 2019 en is op Keltfest verkrijgbaar.

De Keltische Hobbits spelen op zaterdag.

barnyard tea Keltfest 2019 Vijfhuizen

Barnyard Tea

Klap en stamp mee op de wervelende muziek van Barnyard Tea!

Barnyard Tea maakt dansbare, rauwe bluegrass. Met stijl, klasse en een vleugje rock & roll hebben ze een geheel eigen benadering van Amerikaanse traditionals. De drie blonde mannen arrangeren hun repertoire rondom solide samenzang en authentieke instrumenten zoals mandoline, banjo, dobro, gitaar en contrabas.

De opzwepende muziek van Barnyard Tea nodigt uit tot dansen, of op zijn minst denken aan dansen, maar de heren laten zich zo nu en dan ook van hun gevoelige kant zien met betoverende meerstemmige ballads. Dus pak je cowboyhoed en klap en stamp mee op de wervelende muziek van Barnyard Tea!

Edin Najetovic, Frank de Boer en Joost Abbel begonnen Barnyard Tea in 2012 vanuit hun gedeelde passie voor bluegrass en rootsmuziek. Al snel viel de band op in de kleine podia van hun thuisstad Amsterdam. De rest van het land en Europa lonkten. Sinds de zomer van 2012 gaven ze meer dan 250 shows in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Italië.

Barnyard Tea speelt op zondag op de Oak Stage

Rapalje Keltfest Celtic Vijzhuizen

Rapalje

lekker losgaan met Rapalje!

Het feestje zou niet compleet zijn zonder onze goede vrienden van Rapalje! Gewapend met niets dan hun instrumenten en hun stem trekt Rapalje op strooptocht zover het oor reikt voor nieuwe slachtoffers om mee te nemen op hun muzikale reis langs Schotse hooglanden, Ierse vlakten, taveernes en herbergen.

Tweeduizend jaar geleden werden de Kelten verdreven van het vasteland van Europa. Alle Kelten? Nee, een band bleef dapper weerstand bieden aan de toestroom van nieuwerwetse pop en rock en vond zo zijn eigen plek in de wereld van de moderne muziek.

Met feestelijke jigs en reels, gevoelige ballads en een vleugje heavy metal geeft Rapalje de kans om even de sleur van alledag te vergeten en los te gaan. Wees gewaarschuwd, stilzitten is moeilijk…

Rapalje speelt op zaterdag en zondag.

gwylan keltfest 2019

Gwylan

Het Brabantse leven in de Ijzertijd

Gwylan is een vroege ijzertijd groep van + 800 v.Chr. uit West-Brabant.

In de prehistorie werd West-Brabant aan drie kanten omsloten door venen, moerassen en een enkele rivieren. Vanaf het Mesolithicum hebben er mensen gewoond. Echter was er niet altijd contact met andere delen van de Lage Landen mogelijk. Daardoor verlopen verschillende ontwikkelingen in dit gebied anders of vinden later plaats.

Naast het gewone boerenleven laten we ook elementen van de visvangst zien.

In die periode was het ijzer nog maar spaarzaam. Daarom. gebruiken we ook vuurstenen werktuigen en een enkel van brons.

We bewerken bot, gewei, hout en steen. De handwerktechnieken die we laten zien zijn het twijnen, spinnen, sprangen, bandweven en naaldbinden. Daarnaast beoefenen we mandenvlechten, pottenbakken en visnetten breien.

Dit zijn ook de activiteiten die we op een evenement laten zien. Enkele technieken kunnen we belangstellende aanleren.

Gwylan betekent zeemeeuw: een strijdbare vogel, een opportunist die zich aan alle omstandigheden kan aanpassen.

Zie welke groepen je op Keltfest 2019 terug kunt vinden bij Levende Geschiedenis.