Online voorverkoop

De online voorverkoop voor zaterdag kaarten is gestopt, maar niet getreurd: er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar aan de kassa!

Bloodaxes of Cweorth

Vikingen zijn niet alleen maar stoere krijgers of geduchte vechtersbazen. Er werd ook gewoon hard gewerkt aan het dagelijkse bestaan. Eten voorbereiden, koken, handwerken en reparaties uitvoeren nam een groot deel van de dag in beslag. Er werd gelachen en gewerkt, gekletst en gehandeld. The Bloodaxes van Cweorth zijn een 10e eeuwese Vikingfamilie. Bewonder het leerwerk van Bodulft, speel Hnefatafl met een van de kinderen of laat je haren vlechten door Freya. Wil je weten wat de runen jou te vertellen hebben? Othela laat het je graag zien.

In de kookpotten of aan het spit is meestal wel iets aan het pruttelen in dit kampement en soms..nemen ze gasten mee die je iets over hun bijzondere ambacht vertellen.

Programmaboekje 2018

Het programmaboekje van Keltfest 2018 is klaar! Kun je niet wachten met plannen? Bekijk dan hier de online versie.

 

Programmaboekje 2018

Celtic Ceili workshop

Maak kennis met de vrolijke groepsdansen die men zowel in Ierland als in Schotland graag danst op feesten en partijen in de Celtic Ceili workshop. Deze dansen worden meestal in paren opgesteld in een kring of een rij gedanst; en soms ook als koppel in danshouding. Mocht je al bekend zijn met Balfolk of andere volksdansen uit West Europa dan zul je vast en zeker aspecten herkennen; in veel van de traditionele dansen uit de Keltische culturen zijn dezelfde soort bewegingen bewaard gebleven. Ze zijn eenvoudig en worden rustig opgebouwd, dus iedereen kan het leren! 

De Celtic Ceili workshop wordt muzikaal begeleid door Itchy Fingers.

Kidshill

Keltfest is er voor het hele gezin en daarom hebben we ook aan de kinderen gedacht. Kinderen kunnen zich weer (gratis) laten schmincken door onze vrijwilligers en op het veld zij er tal van leuke spelletjes te vinden. Doe mee aan de verschillende knutsel projecten of kom een kleurplaat kleuren.

Natuurlijk bestaat onze traditie van de kiddybattle nog altijd. Tijdens deze veldslag nemen de kinderen het op tegen een leger van volwassenen. Alle dappere kinderen kunnen hier aan deelnemen. Kom jij ons helpen?

Ook aan de allerkleinsten hebben we gedacht. Kinderen van 0-2 jaar kunnen even in de box spelen en u kunt u kleine kabouter verschonen op onze commode. Daarnaast hebben we de mogelijkheid flesjes te verwarmen en kunt u rustig uw kind voeden op onze speciale strobank.

Che Tango

Ruim 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met Balfolk. Direct gegrepen door het plezier en de improvisatie die we vinden in Balfolk trok ik jarenlang in de zomer naar Frankrijk om te dansen en meer te leren over Europese dansen. Kort daarna kwam ik ook in aanraking met de Argentijnse Tango. De muziek en precisie grepen mij en ik raakte direct verslaafd. Na Balfolk workshops te hebben gegeven in binnen- en buitenland, een jaar in Argentinië te hebben gewoond en Tangoworkshops- en optredens te hebben gegeven in Europa, Zuid-Amerika en Azië is het tijd om deze twee invloeden met elkaar te combineren! Ik doe dat samen met de geweldige danseres en docent Cecilia Brands. We kijken samen met jullie naar hoe we elementen uit de Tango kunnen toepassen in Balfolk. Tango-ervaring is niet nodig, Balfolk ervaring is gewenst.

 

Sprookspreker

De Sprookspreker vertelt interactieve improvisatieverhalen. Zijn verhalenkistje wordt door het publiek met voorwerpen gevuld, die door de Sprookspreker worden gebruikt om een verhaal te vertellen dat nog niet bestaat. Het resultaat is voor iedereen verrassend, ook voor de verteller.

Highland Dancing

Er is vrijwel niets dat de spirit van de Schotse cultuur beter laat blijken dan Highland Dancing op Highland Games. Tegenwoordig is de meerderheid van de dansers vrouwelijk, maar de wortels van deze dansen liggen in de militaire clan cultuur en Schotse folklore. Oorspronkelijk was Highland Dancing dan ook alleen voor mannen, en de clan chiefs gebruikten de zwaarddansen en andere dansen om hun beste mannen te kiezen. De mannen konden hiermee hun kracht, uithoudingsvermogen en discipline tonen.

Highland Dancing competities worden georganiseerd onder toezicht van de Scottish Official Board of Highland Dancing. De dansen bestaan uit Highland Dances (altijd gedanst in Kilt) en National Dances (meestal gedanst in het National kostuum, een vrouwelijker kostuum dat past bij de wat sierlijkere dansen). De bekendste dans is de Zwaarddans, waarbij de dansers over twee gekruiste zwaarden dansen – en deze natuurlijk niet mogen aanraken. Verder zijn er andere solodansen en groepsdansen.

Continental Pipe Band Championships 2018

Op zaterdag 26 mei staat de Schotse weide tijdens Keltfest compleet in het teken van de Scottish Highlands. Zoals traditie is in de bakermat van de doedelzakband, the Highlands of Scotland, zullen bands uit Nederland en België in verschillende onderdelen met elkaar strijden om zich een jaar lang Continental Pipe Band Champions te mogen noemen.

Afhankelijk van het onderdeel waarin de bands meedoen zullen zij een aantal muziekstukken ten gehore brengen die op een vooraf gedefinieerde lijst vanuit Schotland zijn aangegeven of maken zij zelf een selectie uit vele bekende en onbekende stukken.

Deze onderdelen zullen door officiële juryleden worden gejureerd die hiervoor speciaal uit Schotland worden overgevlogen. De bands worden beoordeeld op hun muzikaliteit voor de doedelzakspelers, maar ook de drummers worden apart beoordeeld. Deze uitslagen samen bepalen waar de bands in de uiteindelijke uitslagen terecht komen.

Aan het einde van de dag zullen alle bands tezamen als een grote “Massed Band” nog spelen voordat de prijsuitreiking zal plaats vinden.

Balfolk

 Natuurlijk is er weer Balfolk op Keltfest!

Terwijl vroeger de adel stijfjes hun walsen danste, werd er bij het plebs veel uitbundiger feest gevierd. Zij dansten hun eigen dansen die wij tegenwoordig kennen als balfolk. Balfolk brengt al eeuwen mensen bij elkaar om te genieten van samen dansen, live muziek en elkaars gezelligheid. 

Tijdens beginners en gevorderden workshops worden de verschillende dansen stap voor stap uitgelegd. Iedereen kan meedoen met of zonder danservaring, jong of oud, boer of prinses, trol of elfje… 

Oma Wolletje

Oma Wolletje neemt je mee terug naar het jaar 1513: een periode vol rumoer en oorlogen. Kom bij ons aan het kampvuur zitten voor een leuk gesprek of een middeleeuwse maaltijd. Bij Oma Wolletje maak je kennis met een hard werkende familie. Ze bewerken wol van hun eigen schapen tot prachtige producten. De jongste kinderen zorgen voor de schaapjes, terwijl de oudere kinderen al meewerken in de wolverwerking. Spinnen, kaarden, vilten, naaldbinden, breien en weven: alles komt aan bod. Alle gezinsleden werken mee om het hoofd boven water te kunnen houden. Ondanks deze roerige tijden blijft gastvrijheid het grootste goed voor deze harde werkers. Schuif dus gerust aan bij het kampvuur. 

 

Fotograferen op Keltfest? Vraag nu een fotopas aan!

Keltfest staat bekend als fotogeniek, of het nu om het terrein, de programmering of om onze prachtig verkleedde bezoekers gaat. Graag laten we de foto-enthousiastelingen hiervan genieten! Om ervoor te zorgen dat dit voor iedereen soepel verloopt, voeren we een fotografie beleid. Hierdoor kan iedereen, zowel fotograaf als bezoeker, van fotografie blijven genieten.
 
Bekijk onze informatie pagina voor alle informatie en vraag als fotograaf direct een fotopas aan.
 
 

Blokkenschema 2018

Keltfest blokkenschema

Celtic Spirit

Ook op de nieuwe locatie van Keltfest is Celtic Spirit te vinden, het thema van dit jaar is Kracht; de kracht van liefde tijdens de Meiboomdans, kracht van de elementen, kracht van de Keltische symboliek.

Graag ontvangen we je bij een van onze workshops, Meiboomdans, craften en rituelen, om deze Kracht te ervaren en delen.