Entertainment

Bloodaxes of Cweorth

Vikingen zijn niet alleen maar stoere krijgers of geduchte vechtersbazen. Er werd ook gewoon hard gewerkt aan het dagelijkse bestaan. Eten voorbereiden, koken, handwerken en reparaties uitvoeren nam een groot deel van de dag in beslag. Er werd gelachen en gewerkt, gekletst en gehandeld. The Bloodaxes van Cweorth zijn een 10e eeuwese Vikingfamilie. Bewonder het leerwerk van Bodulft, speel Hnefatafl met een van de kinderen of laat je haren vlechten door Freya. Wil je weten wat de runen jou te vertellen hebben? Othela laat het je graag zien.

In de kookpotten of aan het spit is meestal wel iets aan het pruttelen in dit kampement en soms..nemen ze gasten mee die je iets over hun bijzondere ambacht vertellen.

Sprookspreker

De Sprookspreker vertelt interactieve improvisatieverhalen. Zijn verhalenkistje wordt door het publiek met voorwerpen gevuld, die door de Sprookspreker worden gebruikt om een verhaal te vertellen dat nog niet bestaat. Het resultaat is voor iedereen verrassend, ook voor de verteller.

Oma Wolletje

Oma Wolletje neemt je mee terug naar het jaar 1513: een periode vol rumoer en oorlogen. Kom bij ons aan het kampvuur zitten voor een leuk gesprek of een middeleeuwse maaltijd. Bij Oma Wolletje maak je kennis met een hard werkende familie. Ze bewerken wol van hun eigen schapen tot prachtige producten. De jongste kinderen zorgen voor de schaapjes, terwijl de oudere kinderen al meewerken in de wolverwerking. Spinnen, kaarden, vilten, naaldbinden, breien en weven: alles komt aan bod. Alle gezinsleden werken mee om het hoofd boven water te kunnen houden. Ondanks deze roerige tijden blijft gastvrijheid het grootste goed voor deze harde werkers. Schuif dus gerust aan bij het kampvuur. 

 

Marsanta Suibhail

Maak kennis met de Kelten in het kampement van Marsanta Suibhail tijdens Keltfest 2018.

Wij van Marsanta Suibhail (wat Keltisch is voor reizende koopman en wordt uitgesproken als “Marsant’a Shu-ul) hebben een Keltische achtergrond en komen aan onze spullen die wij verkopen door ruilhandel tijdens onze rondreis door Europa. Van hout en been maken we gebruik voorwerpen, handwerk gereedschappen en sieraden zoals lepels, houten naalden en haaknaalden, die we ook verkopen en zelf ook gebruiken om wollen sieraden en mutsen te maken. Tijdens ons verblijf demonstreren wij deze ambachten en geven we uitleg hierover. Maar ook een korte workshop is mogelijk!

Doordat wij heksen zijn en door de opkomende heksen vervolging kunnen we nooit lang in een gebied blijven waardoor we in aanraking komen met veel volkeren waar we dan ruilhandel mee bedrijven maar ook dingen van leren, zo hebben we naaldbinden en lucetkoord maken van de Vikingen geleerd. Maar dit rondreizen is ook gevaarlijk en daarom zijn we beiden bekwaam in het hanteren van het zwaard en de bijl.

Magisch verhaal neemt je als verhalenverteller mee in de magische wereld

Magisch Verhaal

Luister naar de prachtige verhalen van Magisch Verhaal op Keltfest!

Martin van Magisch Verhaal is een gepassioneerde verhalenverteller. Speciaal voor Keltfest vertelt hij verhalen uit het oude Engeland. Helden en schurken zullen weer tot leven komen en jullie meenemen op avontuur.

Kom luisteren naar één van de verhalen en laat je mee voeren in de wereld van Magisch Verhaal. Een wereld waar alles mogelijk is.

verhalenverteller

Tim Talesman

Verhalenverteller Tim Talesman vertelt al jaren met plezier zijn verhalen over goden, reuzen, helden en andere wezens. De mythen en sagen zijn hem zo eigen dat hij zich sinds afgelopen november “de jonge verhalenverteller van het jaar 2017/2018” mag noemen.

Kom luisteren en laat je meevoeren naar mooie avonturen.

Prehistory Alive

Prehistory Alive Worldwide (PAW), brengt jou in contact met onze voorouders van steentijd tot ijzertijd!

PAW zal dit jaar voor het eerst hun mesolithische kampementje opslaan bij verschillende levende geschiedenis festivals en neemt jou mee terug naar de jagers-verzamelaars uit de steentijd. Want hoe werd er eigenlijk vuur gemaakt, huiden bewerkt, gekookt of gereedschappen gemaakt? PAW laat jullie door middel van uitleg, demonstraties en activiteiten zien hoe zij denken dat het er +-10,000 jaar geleden uit gezien heeft.

Sinds augustus 2016 organiseert én verzorgt PAW o.a. (school)lessen, levende geschiedenis/vermaak op evenementen en workshops in oude ambachten, waarbij ze samenwerken met experts in hun vak in binnen- en buitenland. Je kunt bij hen terecht voor onderwerpen als leer looien, vuursteen bewerking, manden vlechten, netten breien en nog veel meer.

Je bent van harte welkom om het kampementje te bezoeken!

Vroege IJzertijd

Gwylan

 

Gwylan is een vroege ijzertijd groep van +800 v.Chr. uit West-Brabant.

In de prehistorie werd West-Brabant aan drie kanten omsloten door venen, moerassen en een enkele rivieren. Vanaf het Mesolithicum hebben er mensen gewoond maar niet altijd was er contact met andere delen van de Lage Landen mogelijk. Daardoor verlopen verschillende ontwikkelingen in dit gebied anders of vinden later plaats.

Naast het gewone boerenleven laten we ook elementen van de visvangst zien.
Omdat in die periode het ijzer nog maar spaarzaam was, gebruiken we ook vuurstenen werktuigen en een enkel van brons.

We bewerken bot, gewei, hout en steen. De handwerktechnieken die we laten zien zijn het twijnen, spinnen, sprangen, bandweven en naaldbinden. Daarnaast beoefenen we mandenvlechten, pottenbakken en visnetten breien. Dit zijn ook de activiteiten die we op een evenement laten zien. Enkele simpele technieken kunnen we belangstellende aanleren.

Gwylan betekent zeemeeuw: een strijdbare vogel, een opportunist die zich aan alle omstandigheden kan aanpassen.

Vikingen

LandLink

Herleef de tijd van de Vikingen bij LandLink op Keltfest!

LandLink herleeft de tijd van de Vikingen die zowel in sterke verbondenheid met de natuur stonden als een ontwikkelde cultuur hadden vol fijnzinnig vakmanschap. Naast de schoonheid van de historische ambachten staat het ervaren van aardse verbondenheid centraal. Voor een vacht wordt een dier dan ook ter plekke gevilt. LandLink blijft zo dicht bij de basis als het kan en laat je zo hernieuwd contact maken met de wereld om je heen. 

Branii

Branii

In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven, het vuur brandt altijd voor warmte, thee en/of het eten. De bewoners laten zien hoe het leven er in de ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze koken op houtvuur en hoe de kleding gemaakt wordt. Maar ook ambachten als het bewerken van leer, hout en metaal worden getoond en je kunt er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood.

En als het nodig is zullen de heren van Branii de wapens op pakken om hun kamp te verdedigen!

Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je mee terug voeren naar de tijd van de Kelten.

jacobieten, schotse geschiedenis, keltfest 2018, levende geschiedenis, re-enactment

Clan MacBran

Jacobieten veroveren Keltfest! Bezoek het kampement van Clan Macbran en leer meer over de Schotse geschiedenis.

Wij zijn Clan MacBran. Wij zijn een groep re-enactors, die de periode van de Jacobieten 1745-1746 hebben gekozen om na te spelen. In deze periode probeerden de volgelingen van de verbannen engelse koning James VII, de engelse en schotse troon weer terug te veroveren. De opzet van de groep bestaat uit een kampement van Jacobieten, waarin het dagelijks leven uit die tijd gedemonstreerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan:
Het bereiden van eten, diverse ambachten; mandenvlechten, houtbewerking, houtsnijwerk, smeden, netten, breien, wassen, kleding maken, bandweven, zeep zieden en boter karnen. Wapens en de bijbehorende vechttechnieken. Demonstraties van klederdracht zoals de Great kilt (heren) en de Arisaid (dames) en het inrichten van het kamp en de tenten.

niflheim vikings, re-enactment, levende geschiedenis, keltfest

Niflheim Vikings

Loop langs bij het kampement van de Niflheim Vikings op Keltfest 2018 en leer alles over het dagelijks leven van de Vikingen.

De Niflheim Vikings zijn 5 jaar geleden het avontuur aangegaan. Sinds die tijd zijn we gegroeid van 3 tenten naar een gezellig klein dorpje. Nederland is al te klein gebleken en daarom gaan we op onze zwerftochten ook naar België en Duitsland.
 
Op ons kampement laten wij verschillende ambachten zien en maken we graag een praatje met je; zo kan je alles te weten komen over hoe de groep het dagelijks leven uit de vroege Middeleeuwen nabootst. Daarnaast hebben wij ook stoere vechters die je geregeld in actie kunt zien met de verschillende wapens en technieken uit die tijd.
 
Iedereen is van harte welkom  bij ons vuur  om de sfeer te proeven en kennis te maken.