Levende geschiedenis

Vroege IJzertijd

Gwylan

 

Gwylan is een vroege ijzertijd groep van +800 v.Chr. uit West-Brabant.

In de prehistorie werd West-Brabant aan drie kanten omsloten door venen, moerassen en een enkele rivieren. Vanaf het Mesolithicum hebben er mensen gewoond maar niet altijd was er contact met andere delen van de Lage Landen mogelijk. Daardoor verlopen verschillende ontwikkelingen in dit gebied anders of vinden later plaats.

Naast het gewone boerenleven laten we ook elementen van de visvangst zien.
Omdat in die periode het ijzer nog maar spaarzaam was, gebruiken we ook vuurstenen werktuigen en een enkel van brons.

We bewerken bot, gewei, hout en steen. De handwerktechnieken die we laten zien zijn het twijnen, spinnen, sprangen, bandweven en naaldbinden. Daarnaast beoefenen we mandenvlechten, pottenbakken en visnetten breien. Dit zijn ook de activiteiten die we op een evenement laten zien. Enkele simpele technieken kunnen we belangstellende aanleren.

Gwylan betekent zeemeeuw: een strijdbare vogel, een opportunist die zich aan alle omstandigheden kan aanpassen.

Vikingen

LandLink

Herleef de tijd van de Vikingen bij LandLink op Keltfest!

LandLink herleeft de tijd van de Vikingen die zowel in sterke verbondenheid met de natuur stonden als een ontwikkelde cultuur hadden vol fijnzinnig vakmanschap. Naast de schoonheid van de historische ambachten staat het ervaren van aardse verbondenheid centraal. Voor een vacht wordt een dier dan ook ter plekke gevilt. LandLink blijft zo dicht bij de basis als het kan en laat je zo hernieuwd contact maken met de wereld om je heen. 

Branii

Branii

In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven, het vuur brandt altijd voor warmte, thee en/of het eten. De bewoners laten zien hoe het leven er in de ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze koken op houtvuur en hoe de kleding gemaakt wordt. Maar ook ambachten als het bewerken van leer, hout en metaal worden getoond en je kunt er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood.

En als het nodig is zullen de heren van Branii de wapens op pakken om hun kamp te verdedigen!

Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je mee terug voeren naar de tijd van de Kelten.

jacobieten, schotse geschiedenis, keltfest 2018, levende geschiedenis, re-enactment

Clan MacBran

Jacobieten veroveren Keltfest! Bezoek het kampement van Clan Macbran en leer meer over de Schotse geschiedenis.

Wij zijn Clan MacBran. Wij zijn een groep re-enactors, die de periode van de Jacobieten 1745-1746 hebben gekozen om na te spelen. In deze periode probeerden de volgelingen van de verbannen engelse koning James VII, de engelse en schotse troon weer terug te veroveren. De opzet van de groep bestaat uit een kampement van Jacobieten, waarin het dagelijks leven uit die tijd gedemonstreerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan:
Het bereiden van eten, diverse ambachten; mandenvlechten, houtbewerking, houtsnijwerk, smeden, netten, breien, wassen, kleding maken, bandweven, zeep zieden en boter karnen. Wapens en de bijbehorende vechttechnieken. Demonstraties van klederdracht zoals de Great kilt (heren) en de Arisaid (dames) en het inrichten van het kamp en de tenten.

niflheim vikings, re-enactment, levende geschiedenis, keltfest

Niflheim Vikings

Loop langs bij het kampement van de Niflheim Vikings op Keltfest 2018 en leer alles over het dagelijks leven van de Vikingen.

De Niflheim Vikings zijn 5 jaar geleden het avontuur aangegaan. Sinds die tijd zijn we gegroeid van 3 tenten naar een gezellig klein dorpje. Nederland is al te klein gebleken en daarom gaan we op onze zwerftochten ook naar België en Duitsland.
 
Op ons kampement laten wij verschillende ambachten zien en maken we graag een praatje met je; zo kan je alles te weten komen over hoe de groep het dagelijks leven uit de vroege Middeleeuwen nabootst. Daarnaast hebben wij ook stoere vechters die je geregeld in actie kunt zien met de verschillende wapens en technieken uit die tijd.
 
Iedereen is van harte welkom  bij ons vuur  om de sfeer te proeven en kennis te maken.
 
 

Meer informatie volgt binnenkort.