Levende geschiedenis

Benieuwd hoe het er vroeger aan toe ging? In de verschillende kampementen ga je terug in de tijd en waan je je in het verleden van Kelten, Vikingen en Saksen. Leer over hoe hun dagelijks leven er aan toe ging en laat je mee terug voeren naar vervlogen tijden.

      

Swerdberas Aldsahse is een vroegmiddeleeuwse Saksische sibbe uit 775 na Chr. Na de Grote Volksverhuizing zijn ze op het vaste land achtergebleven. In hun kampement kun je zien hoe er in een Saksisch dorp wordt geleefd, gelachen, gekookt en gevochten. Castlefest 2019

Swerdberas Aldsahse

ervaar het Saksisch dorp van Swerdberas Aldsahse 

Swerdberas Aldsahse is een vroegmiddeleeuwse Saksische sibbe die 5 jaar na de kroning van Karel de Grote (770 na Chr.) leven. De Grote Volksverhuizing is net achter de rug en er zijn veel van hun broeders overgestoken naar Brittannië. Al zijn ze zelf op het vaste land achtergebleven op de grond van onze voorouders. De spanningen tussen de overgebleven Saksen en hun buren de Franken lopen op. Maar het handelen met andere volkeren (de Denen, Friezen en Slaven) loopt goed. In hun kampement kun je zien hoe er in een Saksisch dorp wordt geleefd, gelachen, gekookt en gevochten. Graag nodigen ze jullie uit om te komen kijken bij hun (tijdelijke) nederzetting.  

Goedvolk Keltfest Vijfhuizen levende geschiedenis re-enactment

Goedvolk

Bij Goedvolk in het kampement is er altijd wat te zien en te leren

Goedvolk is een genootschap van diverse handwerkers. Wij leveren handgemaakte producten, die veelal gebaseerd zijn op historische en/of shamanistische voorwerpen. 
In ons historisch geïnspireerde kampement vind je bewerkers van leer, been, gewei, textiel en metaal. Daarnaast is er een historische keuken waar op houtvuur gekookt wordt. Naast gezelligheid is er dus altijd wel wat te zien en te leren.

Goedvolk bestaat uit:

Atelier Solawende/Solawende Tattoo: Illustraties, pentekeningen op dierenschedels, kaarten en posters. Maar zij biedt ook de mogelijkheid voor unieke handgeprikte tatoeages op afspraak.
De Coockerije: Historische keuken waar de lekkerste gerechten voor het kampement worden bereid op houtvuur.
The Creative Dino: Handgeweven banden van wol, grotendeels op authentieke wijze geverfd met natuurlijke kleurstoffen.
Erlund: Sieraden en accessoires van koper, brons, leer, been en andere natuurlijke materialen. Zowel replica’s als eigen interpretaties.
Runeraaf: Handgemaakte runensets en shamanistische attributen.
Tyr’s Hand: Sieraden en gebruiksvoorwerpen van gewei, been, leer en hout.
Witsinger Wurk: Leren buidels en kleding gebaseerd op vondsten uit de Vikingtijd.

Goedvolk is te vinden bij de Levende Geschiedenis

Ambachts Ghylde

Bij het Ambachts Ghylde leer je middeleeuwse ambachten

Altijd al willen weten hoe je een heerlijk middeleeuws maal boven open vuur kookt? Of hoe je met een spintol ruwe schapenwol tot een prachtige draad spint? Of wil je zelf een muisje van stro vlechten, of oude middeleeuwse spelletjes spelen, of een leren buideltje maken? Op 25 en 26 mei kan dat weer, want voor het zesde jaar op rij is ook het Ambachts Ghylde aanwezig op Keltfest!
Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtslieden is altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen steekt of gewoon even toekijkt hoe een ander iets creëert.
Daarnaast valt er nog van alles te proeven, te ruiken en te kopen. Zoals heerlijk zoete honing van zelfgehouden bijen, goudglanzende sieraden en zonnehoeden van stro, maffe hoeden en woeste kragen van wol, handgesponnen en natuurlijk geverfde wol, prachtige leren tassen en buidels. Allemaal zelf vervaardigd door onze ambachtslieden.

LandLink staat op Keltfest 2019 in Vijhuizen. Viking re-enactment groep

LandLink

Herleef de Vikingtijd met LandLink

LandLink herleeft de tijd van de Vikingen die zowel in sterke verbondenheid met de natuur stonden als een ontwikkelde cultuur hadden vol fijnzinnig vakmanschap. Naast de schoonheid van de historische ambachten staat het ervaren van aardse verbondenheid centraal. Voor een vacht wordt een dier dan ook ter plekke gevild. LandLink blijft zo dicht mogelijk bij de basis. Zo kan je hernieuwd contact maken met de wereld om je heen. Deze editie van Keltfest biedt Landlink je de mogelijkheid om eigenhandig leer te maken van vissenhuid!

 

Prehistory Alive Worldwide slaat hun laat- mesolithische kampement op tijdens @Keltfest 2019 en neemt jou mee terug naar de jagers-verzamelaars

Prehistory Alive Worldwide

Prehistory Alive Worldwide brengt jou in contact met onze voorouders uit de steentijd!

Prehistory Alive Worldwide (PAW) slaat hun laat- mesolithische kampement op tijdens Keltfest 2019 en neemt jou mee terug naar de jagers-verzamelaars. Want hoe werd er eigenlijk vuur gemaakt, huiden bewerkt, gekookt of gereedschappen gemaakt?
PAW laat met demonstraties en activiteiten zien hoe zij denken dat het er 8000 jaar geleden uitgezien heeft. Je kunt bij ze terecht voor onderwerpen als leer looien, vuursteen bewerking, manden vlechten, netten breien en nog veel meer!

Kom langs en laat je beschilderen met oker, probeer de kleding uit of rust heerlijk uit op een hertenvel bij het kampvuur.

Wil jij wat meer actie?

Ben jij een doorzetter? Voel jij het bloed van je voorvaderen door je lijf gieren? Geef je dan op voor de PREO GAMES! Prehistory Alive Worldwide daagt je uit om verschillende prehistorische activiteiten zo goed en snel mogelijk uit te voeren waarbij je het opneemt tegen andere kandidaten… Er zijn zelfs leuke prijzen mee te winnen!

Do you have what it takes to be a hunter gatherer?!

Marsanta Suibhail op Keltfest 2019

Marsanta Suibhail

De reizende heksen van Marsanta Suibhail

Wij van Marsanta Suibhail hebben een Keltische achtergrond en komen aan onze spullen die wij verkopen door ruilhandel tijdens onze rondreis door Europa.  De naam is Keltisch voor reizende koopman en wordt uitgesproken als ‘Marsant’a Shu-ul’. 

Van hout en been maken we gebruiksvoorwerpen, handwerkgereedschappen en sieraden zoals lepels, houten naalden en haaknaalden. Deze verkopen we en gebruiken we zelf ook om om wollen sieraden en mutsen te maken. Tijdens ons verblijf demonstreren wij deze ambachten en geven we uitleg hierover. Wil je zelf ook wat uitproberen? Dat kan! We helpen graag.

Wij zijn heksen. Door de opkomende heksenvervolging kunnen we nooit lang in een gebied blijven. Hierdoor komen we in aanraking met veel verschillende volkeren waar we ruilhandel mee bedrijven. Ook leren we veel dingen van ze. Zo hebben we naaldbinden en lucetkoord maken van de Vikingen geleerd. Ondanks de mooie ervaringen is deze manier van leven ook gevaarlijk. Daarom zijn wij ook bekwaam in het hanteren van het zwaard en de bijl.

Kom je een kijkje nemen bij het kamp?

oma wolletje, keltfest, vijfhuizen

Oma Wolletje

Wol en wijsheden met Oma Wolletje

Oma Wolletje neemt je mee naar 1514. Een roerige tijd vol burgeroorlogen. Een tijd waarin het hard werken was om het jaar door te komen.

Deze spinnersfamilie staat onder leiding van matriarch Oma Wolletje. Samen met haar kinderen en kleinkinderen spint, breit en weeft ze haar weg door het leven. 
Om aan genoeg eten voor haar gezin te komen verkoopt ze haar wollen producten aan wie het maar nodig heeft. Van wollen kaproenen tot poncho’s, van omslagdoeken tot naaldgebonden mutsen. Maar ook (diervriendelijke) gevilte bontvachten en prachtige gevilte omslagvachten.

Daarnaast deelt ze haar kennis met ieder die wil leren over het leven vroeger. Of dat nu over haar vak of het leven zelf is.

Schuif aan bij het vuur, leer over het leven van ruim 500 jaar geleden en als je geluk hebt is er zelfs nog wat authentiek middeleeuws eten om te proberen.

Bekijk welke kampementen er op Keltfest 2019 staan bij Levende Geschiedenis.

Branii Keltfest 2019 Vijfhuizen kampement

Branii

Het Keltische leven met Branii

In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven. De bewoners laten zien hoe het leven er in de ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze kookten op houtvuur en hoe de kleding werd gemaakt. Maar ook ambachten als het bewerken van textiel, leer, hout en metaal worden getoond en je kunt er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood.

En als het nodig is zullen de leden van Branii de wapens oppakken om hun kamp te verdedigen!

Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je meevoeren naar de tijd van de Kelten.