Nieuws

Met OAD naar Keltfest!

Ben je van plan om met het openbaar vervoer naar Keltfest te komen of heb je eigenlijk geen zin om zelf te rijden? Op zaterdag 26 mei organiseert OAD busritten heen en terug van ruim 25 verschillende opstapplaatsen door heel Nederland. Via deze link kun alle informatie vinden en je busticket boeken (eventueel in combinatie met een entreekaartje). Zonder zorgen op pad zodat je optimaal van een prachtige dag Keltfest kunt genieten!

Keltische muziek

Pyrolysis

Fijne Keltische muziek met de vurige band Pyrolysis op Keltfest 2018!

Pyrolysis is een folk band uit het centrum van het Bourgondische platteland, Zaltbommel. De bandnaam is afgeleid van een scheikundige reactie waar een berg vuur en energie bij komt kijken, en dat is precies wat er gebeurt als de muzikanten bij elkaar komen! De explosie leidt tot een ongelofelijk vrolijke combinatie van opzwepende ritmes en dansbare melodieën. Hun liederen beslaan het gehele spectrum van Keltische muziek: van akoestische ballades tot hardere en feestelijke drankliederen. Pyrolysis brengt een warme boodschap van vriendschap en geluk!

Pyrolysis speelt op zaterdag en zondag op Keltfest.

 

Vroege IJzertijd

Gwylan

 

Gwylan is een vroege ijzertijd groep van +800 v.Chr. uit West-Brabant.

In de prehistorie werd West-Brabant aan drie kanten omsloten door venen, moerassen en een enkele rivieren. Vanaf het Mesolithicum hebben er mensen gewoond maar niet altijd was er contact met andere delen van de Lage Landen mogelijk. Daardoor verlopen verschillende ontwikkelingen in dit gebied anders of vinden later plaats.

Naast het gewone boerenleven laten we ook elementen van de visvangst zien.
Omdat in die periode het ijzer nog maar spaarzaam was, gebruiken we ook vuurstenen werktuigen en een enkel van brons.

We bewerken bot, gewei, hout en steen. De handwerktechnieken die we laten zien zijn het twijnen, spinnen, sprangen, bandweven en naaldbinden. Daarnaast beoefenen we mandenvlechten, pottenbakken en visnetten breien. Dit zijn ook de activiteiten die we op een evenement laten zien. Enkele simpele technieken kunnen we belangstellende aanleren.

Gwylan betekent zeemeeuw: een strijdbare vogel, een opportunist die zich aan alle omstandigheden kan aanpassen.

folk pop

Twibv

Twibv ontstond als een excuus voor een groep vrienden om samen muziek te maken en groeide al snel uit tot een volwaardige folkpop-band met eigen materiaal. Muziek maken en verhalen vertellen is wat wij graag doen. Of deze verhalen nou afkomstig zijn uit literatuur, gedichten, de natuur, onze eigen ervaringen of onze fantasie maakt ons eigenlijk niks uit. We gebruiken het liefst zoveel mogelijk verschillende instrumenten, talen en vooral veel humor, zelfs in de liedjes die eigenlijk over dood en verderf gaan.
In 2015 kwam onze EP ‘Snippets’ uit, en op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor ons eerste studioalbum.

Fantasy Award, Bastaard, Keltfest

Keltfest wint de Fantasy Award 2017 voor Beste Festival!

Trots en zeer vereerd zijn wij met het winnen van de Bastaard Fantasy Award 2017 voor Beste Festival!

Deze winst kwam onverwachts, omdat we onze nominatie deelden met grote, fantastische festivals als Middeleeuws Winschoten, Elfia en Zomerfolk. We zijn er trots op met deze festivals in een rijtje te staan en hopen dat jullie nog vele jaren van onze en andere fantasy festivals mogen genieten. Dat is wat deze scene zo prachtig maakt!

Verder willen we uiteraard onze iedereen die Keltfest mogelijk maakt, van vrijwilliger tot standhouder, van artiest tot bezoeker, heel erg bedanken voor jullie enthousiasme. We zien jullie graag, 26 & 27 mei in Vijfhuizen voor Keltfest 2018!

folk

The Highland Sell-Outs

The Highland Sell-Outs is een folk band uit Groningen. Vanaf 2013 toeren zij al het hele land door en zijn ze te vinden in kroegen en pubs, op poppodia en bij festivals zoals Middeleeuws Winschoten of het Rapalje Zomerfolk Festival. Deze bedreven muzikanten nemen het publiek mee in de sfeer van Schotse Hooglanden en Ierse pubs met hun eigentijdse uitvoering van folk muziek met invloeden van pop en rock. Violist en zanger Sebastiaan, gitarist Steven Prins, bassist Robin Sprang en drummer Tim Lechner laten zich inspireren door bands als Rapalje, The High Kings, Killkennys.

The Highland Sell-Outs hebben Ierse folk en ballades succesvol aan een jong publiek geïntroduceerd terwijl ze ook de harten van de doorgewinterde folk liefhebbers voor zich winnen.

Vikingen

LandLink

Herleef de tijd van de Vikingen bij LandLink op Keltfest!

LandLink herleeft de tijd van de Vikingen die zowel in sterke verbondenheid met de natuur stonden als een ontwikkelde cultuur hadden vol fijnzinnig vakmanschap. Naast de schoonheid van de historische ambachten staat het ervaren van aardse verbondenheid centraal. Voor een vacht wordt een dier dan ook ter plekke gevilt. LandLink blijft zo dicht bij de basis als het kan en laat je zo hernieuwd contact maken met de wereld om je heen. 

Four of a Kind

Four of a Kind

Ierse muziek met een modern twist. De jonge talenten van Four of a Kind spelen hun krachtige, dansbare jigs en reels met een dosis energie die je buiten Ierland zelden tegenkomt.

Met Uilleann pipe maestro Michael Boere, simultaan harmonica-bouzoukispeler Tijn Berends, swingende fiddler Michelle Boere en bodhránbeuker Suzanne Leeuw heeft Four of a Kind precies de juiste combinatie van instrumenten en temperamenten om hun muziek naar het hoge niveau van vaardigheid en energie te brengen dat typerend is voor moderne Keltische muziek.

Half a Mile

Half a Mile

Half a Mile is een samenstelling van zes gedreven muzikanten uit Zwolle. De zussen Hanna en Susanne van Gemeren zingen al tweestemmig sinds hun jonge jaren. De band heeft een indringende, eerlijke boodschap en deelt met passie de zoektocht naar zingeving en de Schepper in dit chaotische bestaan. De country/folk, Keltische en Oosterse invloeden in combinatie met de bands liefde voor akoestische muziek leveren een unieke en authentieke muziekstijl op. 
 
In oktober 2016 verscheen Roots: een album dat alles te maken heeft met verwondering over de wereld om ons heen. Verschillende nummers op het album gaan over de natuur: de rust die het uitstraalt, de wijsheid van een eeuwenoude boom en het besef dat we maar kleine mensen zijn in een wereld vol wonderen… een zoektocht in de stilte.

Branii

Branii

In het kleine kampement van Branii is het goed vertoeven, het vuur brandt altijd voor warmte, thee en/of het eten. De bewoners laten zien hoe het leven er in de ijzertijd, de tijd van de Kelten, in Nederland en omgeving aan toe ging. Natuurlijk kun je zien hoe ze koken op houtvuur en hoe de kleding gemaakt wordt. Maar ook ambachten als het bewerken van leer, hout en metaal worden getoond en je kunt er van alles leren over kruiden, de natuur, het leven en de dood.

En als het nodig is zullen de heren van Branii de wapens op pakken om hun kamp te verdedigen!

Dus kom gezellig langs bij Branii en laat je mee terug voeren naar de tijd van de Kelten.

Itchy Fingers, keltfest, ierse tunes, schotse tunes, keltische folk

Itchy Fingers

Itchy Fingers brengt heerlijke Keltische folk naar Keltfest!

Dit veelzijdige Keltische muziekduo staat bekend om hun virtuoze spel op allerlei traditionele instrumenten uit de Ierse en Schotse traditie. Van opzwepende Ierse tunes tot verhalende ballades kom je tegen in hun repertoire, gespeeld op o.a. accordeon, concertine, whistle, bodhrán, mondharmonica, gitaar en bouzouki. 

keltische folk, the assassenachs, keltfest, folk, keltisch, keltische

The Assassenachs

Keltische folk met The Assassenachs op Keltfest 2018!

The Assassenachs is een folk trio, opgericht in 1998, dat bestaat uit twee Schotten en één Nederlander. In de loop van de tijd hebben ze op veel festivals, Keltische folk evenementen, pubs en clubs gespeeld in Nederland. Inmiddels is ook de rest van Europa veroverd. 

Met hun mix van traditionele Keltische nummers in een eigentijds jasje (zonder daarbij te veel aan authenticiteit in te boeten) en het zelfgeschreven singer-songwriter repertoire van Steve Dewar, weten ze al bijna twee decennia een zeer gevarieerd publiek te vermaken.

Bij elk optreden ligt de nadruk op de passie voor hun dan weer gevoelige, dan weer opzwepende muziek. De themas liefde, hard werken en whisky komen regelmatig in hun liederen. Ook historische gebeurtenissen en allerlei onderwerpen uit het leven van alledag (zoals pap) worden niet geschuwd.

Soms werkt de band samen met gast muzikanten oa.  Nynke Smid op viool en Katherine Macleod MacDougall op whistle en fluit.
Katherine heeft de band voorgesteld aan Gaelic mond muziek (puirt-a-beul) en dit hebben ze hier en daar met liefde in hun repertoire geïntegreerd.

The Assassenachs spelen op zaterdag op Keltfest.

jacobieten, schotse geschiedenis, keltfest 2018, levende geschiedenis, re-enactment

Clan MacBran

Jacobieten veroveren Keltfest! Bezoek het kampement van Clan Macbran en leer meer over de Schotse geschiedenis.

Wij zijn Clan MacBran. Wij zijn een groep re-enactors, die de periode van de Jacobieten 1745-1746 hebben gekozen om na te spelen. In deze periode probeerden de volgelingen van de verbannen engelse koning James VII, de engelse en schotse troon weer terug te veroveren. De opzet van de groep bestaat uit een kampement van Jacobieten, waarin het dagelijks leven uit die tijd gedemonstreerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan:
Het bereiden van eten, diverse ambachten; mandenvlechten, houtbewerking, houtsnijwerk, smeden, netten, breien, wassen, kleding maken, bandweven, zeep zieden en boter karnen. Wapens en de bijbehorende vechttechnieken. Demonstraties van klederdracht zoals de Great kilt (heren) en de Arisaid (dames) en het inrichten van het kamp en de tenten.

folk punk, keltfest, circle j, folk rock, folk frenzy

Circle J

Circle J brengt de folk punk naar Keltfest!

Circle J speelt haar met folk doordrenkte punk sinds 2002. De aanstekelijke mix van stampende punk en folky meezingers wint nationaal en internationaal steeds meer terrein. Het eerste volwaardige album ‘Fat Man’s Chest’ (2007) is zeer goed ontvangen door zowel recensenten als folk punk fans. De cd schopte het tot de top 20 album lijst van Paddyrock.com en OOR noemde het “de leukste punkplaat sinds lange, lange tijd”. Hun laatste album ‘Year of the Goat'(2015) is opnieuw een absolute schat vol folk punk en introduceert de jonge gitaargod Edje. Zijn epische gitaarspel is een enorme toevoeging op het legendarische arsenaal van doedelzak, banjo, mandoline en tin whistle. Dit arsenaal zal je weg blazen en dorstig zal maken naar alleen maar meer. Op het podium brult en vlamt deze familie van Folk punk uit de Lage Landen als een jonge draak. ‘Year of the Goat’ zal Circle J catapulteren over heel de Lage Landen en verder en wie weet zie jij ze ook langsrazen. Dus scherp je bijlen, trek je dansschoenen aan en doe mee aan de machtige Circle J voor een fijne portie folk punk frenzy. 

Circle J betrad het podium in een groot aantal zalen en op festivals in de Benelux, Duitsland, Engeland en Spanje.

Circle J is:
Tomba – zang en bas
Edje – gitaar en backing vocals
Thom – drums
Jasper – banjo, mandoline en backing vocals
Marianne – doedelzak, tin whistle, dwarsfluit en backing vocals

Robert den Hartigh, folk, roots music, keltfest

Robert den Hartigh

Robert den Hartigh: Folk & Roots music tijdens Keltfest 2018

Robert den Hartigh (1976) is een roots muzikant beïnvloed door verschillende folkloristische stijlen van muziek. Van nostalgische countryblues tot rauwe Mississippi deltablues en van Trans-Atlantische folk tot akoestische southern rock. Naast zijn eigen doorleefde Americana nummers, vertolkt hij vooroorlogse blues songs en roots georiënteerde klassiekers.

Roberts toewijding ligt in het vertolken en uitdragen van deze geweldige muziektraditie. Hij volgt de voetsporen van degene die hem inspireerden. De songs van Robert den Hartigh hebben allen een eigen verhaal. De intense beleving daarvan komt recht uit het hart. Hij begeleidt zichzelf op steelguitar, mandola, akoestische gitaar en trekharmonica. Daarnaast gebruikt hij een Indian bassdrum. Zijn inspiratiebronnen zijn onder andere Charley Patton, Lead Belly, Lightnin’ Hopkins, John Lee Hooker, Robert Johnson, Muddy Waters, Howlin Wolf, Woody Guthrie en vele andere.

Robert den Hartigh speelt op zaterdag en zondag op Keltfest.