Nieuws

keltfest games highland games keltfest vijfhuizen

Keltfest Games

De Keltfest Games – Doe zelf mee en test je kracht!

Gaan jouw handen ook jeuken als je de pro’s van de Highland Games Federatie Nederland bezig ziet met het gooien van boomstammen?
Wil je het zelf een keer proberen?
Laat dan maar zien wat je kan! In deze versie van de Highland Games mag je samen met je vrienden een poging wagen in deze traditionele sport.
Je kunt je met je team inschrijven tussen 10:00u en 17:00u.
Beide dagen zullen er 3 workshops zijn die elk een half uur duren. De tijden hiervoor zijn 11:30u, 14:00u en 16:30u.
Dus neem je vrienden mee en schrijf je in als team voor een van onze workshops!

Swerdberas Aldsahse is een vroegmiddeleeuwse Saksische sibbe uit 775 na Chr. Na de Grote Volksverhuizing zijn ze op het vaste land achtergebleven. In hun kampement kun je zien hoe er in een Saksisch dorp wordt geleefd, gelachen, gekookt en gevochten. Castlefest 2019

Swerdberas Aldsahse

ervaar het Saksisch dorp van Swerdberas Aldsahse 

Swerdberas Aldsahse is een vroegmiddeleeuwse Saksische sibbe die 5 jaar na de kroning van Karel de Grote (770 na Chr.) leven. De Grote Volksverhuizing is net achter de rug en er zijn veel van hun broeders overgestoken naar Brittannië. Al zijn ze zelf op het vaste land achtergebleven op de grond van onze voorouders. De spanningen tussen de overgebleven Saksen en hun buren de Franken lopen op. Maar het handelen met andere volkeren (de Denen, Friezen en Slaven) loopt goed. In hun kampement kun je zien hoe er in een Saksisch dorp wordt geleefd, gelachen, gekookt en gevochten. Graag nodigen ze jullie uit om te komen kijken bij hun (tijdelijke) nederzetting.  

slinger chips

Kultura Catering

Slingerkoffie

De gezellige koffie stand! Maal je eigen bonen en geniet van een heerlijk bakje zwart goud. Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor verse thee, zelf gemaakte ijsthee en ijskoffie. Kom dus zeker langs!

Slingerchips

Heerlijke ambachtelijk bereide, versgebakken slingerchips. Deze knapperige lekkernij wordt gemaakt van verse aardappels en ter plekke gebakken. In 2 heerlijke smaken (zout en kruidenmix) en met een ruime keuze uit de lekkerste sauzen. De Slingerchips zijn bovendien vegan!

Dutch Draught

Wij zijn trotse Nederlandse bierliefhebbers. Van Beercider tot Triple en IPA tot Witbier. Alles van Nederlandse micro brouwerijen. Proost!

Goedvolk Keltfest Vijfhuizen levende geschiedenis re-enactment

Goedvolk

Bij Goedvolk in het kampement is er altijd wat te zien en te leren

Goedvolk is een genootschap van diverse handwerkers. Wij leveren handgemaakte producten, die veelal gebaseerd zijn op historische en/of shamanistische voorwerpen. 
In ons historisch geïnspireerde kampement vind je bewerkers van leer, been, gewei, textiel en metaal. Daarnaast is er een historische keuken waar op houtvuur gekookt wordt. Naast gezelligheid is er dus altijd wel wat te zien en te leren.

Goedvolk bestaat uit:

Atelier Solawende/Solawende Tattoo: Illustraties, pentekeningen op dierenschedels, kaarten en posters. Maar zij biedt ook de mogelijkheid voor unieke handgeprikte tatoeages op afspraak.
De Coockerije: Historische keuken waar de lekkerste gerechten voor het kampement worden bereid op houtvuur.
The Creative Dino: Handgeweven banden van wol, grotendeels op authentieke wijze geverfd met natuurlijke kleurstoffen.
Erlund: Sieraden en accessoires van koper, brons, leer, been en andere natuurlijke materialen. Zowel replica’s als eigen interpretaties.
Runeraaf: Handgemaakte runensets en shamanistische attributen.
Tyr’s Hand: Sieraden en gebruiksvoorwerpen van gewei, been, leer en hout.
Witsinger Wurk: Leren buidels en kleding gebaseerd op vondsten uit de Vikingtijd.

Goedvolk is te vinden bij de Levende Geschiedenis

balfolk workshop emelie wen selena keltfest danstent

Balfolk Workshops

Balfolk Workshop

Natuurlijk zijn er weer Balfolk workshops op Keltfest.
Terwijl vroeger de adel stijfjes hun walsen danste, werd er bij het plebs veel uitbundiger feest gevierd. Zij dansten hun eigen dansen die wij tegenwoordig kennen als balfolk. Balfolk brengt al eeuwen mensen bij elkaar om te genieten van samen dansen, live muziek en elkaars gezelligheid.
Tijdens een introductie workshop leggen we de basis van verschillende dansen stap voor stap uit. Iedereen kan meedoen met of zonder danservaring, jong of oud, boer of prinses, trol of elfje…

We brengen de geleerde dansen meteen in de praktijk op de fijne live muziek!

Tussen de workshops zorgt Folkie DJ Bram voor een divers aanbod aan muziek, zowel traditioneel als modern. Beginner of gevorderd, iedereen kan komen dansen. Met een lach en een knipoog worden de nummers aan elkaar geregen en weet je wat voor dansje je op het volgende nummer kan doen, of juist niet.

Folkie DJ Bram

Dans de hele dag door DJ Bram

Kom dansen op fijne balfolkmuziek, samengesteld door Folkie DJ Bram. Tussen de workshops door zal hij zorgen voor fijne nummers om je nieuwe skills te oefenen. 
Wat begon als een spontane actie tussen 2 bands op een bal, groeide uit tot een balfolk DJ-set waar je niet bij stil kan blijven staan. Bram heeft een ruime ervaring van luisteren, spelen en dansen in dit genre. Daardoor brengt hij een selectie ten gehore van al het moois dat balfolk te bieden heeft, zowel traditioneel als modern. Beginner of gevorderd, iedereen kan komen dansen. Met een lach en een knipoog worden de nummers aan elkaar geregen en weet je wat voor dansje je op het volgende nummer kan doen, of juist niet.

Ambachts Ghylde

Bij het Ambachts Ghylde leer je middeleeuwse ambachten

Altijd al willen weten hoe je een heerlijk middeleeuws maal boven open vuur kookt? Of hoe je met een spintol ruwe schapenwol tot een prachtige draad spint? Of wil je zelf een muisje van stro vlechten, of oude middeleeuwse spelletjes spelen, of een leren buideltje maken? Op 25 en 26 mei kan dat weer, want voor het zesde jaar op rij is ook het Ambachts Ghylde aanwezig op Keltfest!
Bij deze verzameling van middeleeuwse ambachtslieden is altijd wel wat te doen. Of je nu zelf de handen uit de mouwen steekt of gewoon even toekijkt hoe een ander iets creëert.
Daarnaast valt er nog van alles te proeven, te ruiken en te kopen. Zoals heerlijk zoete honing van zelfgehouden bijen, goudglanzende sieraden en zonnehoeden van stro, maffe hoeden en woeste kragen van wol, handgesponnen en natuurlijk geverfde wol, prachtige leren tassen en buidels. Allemaal zelf vervaardigd door onze ambachtslieden.

Highland Dancing competitie tijdens Keltfest 2019 Vijfhuizen onderdeel van highland games

Highland Dancing Competitie

Wat zouden de Highland Games zijn zonder een Highland Dancing competitie?

Er is vrijwel niets dat de spirit van de Schotse cultuur beter laat blijken dan Highland Dancing op Highland Games. Tegenwoordig is de meerderheid van de dansers vrouwelijk, maar de wortels van deze dansen liggen in de militaire clan cultuur en Schotse folklore. Oorspronkelijk was Highland Dancing dan ook alleen voor mannen, en de clan chiefs gebruikten de zwaarddansen en andere dansen om hun beste mannen te kiezen. De mannen konden hiermee hun kracht, uithoudingsvermogen en discipline tonen.

In Highland dancing dansen de dansers op de bal van de voet. Highland dancing is een vorm van solo step dancing, van waar het zich ontwikkelde, maar waar sommige vormen step dancing vooral op het geluid gefocust zijn, is Highland dancing zich gaan richten op een combinatie van passen, en de posities en bewegingen van het bovenlichaam, armen en handen.

Sommige Highland dances stammen af van traditionele volksdansen. Een voorbeeld hiervan is de Highland Reel, ook wel bekend als de Foursome Reel, waarin groepjes van vier dansers afwisselend tegenover elkaar passen dansen en daarna weer in een acht-figuur langs elkaar dansen. Hoewel ze samen dansen worden de dansers in competities individueel beoordeeld als de Highland Reel wordt gedanst. De meeste Highland dances worden solo gedanst.

Categorieën binnen Scottish Highland dances

Scottish Highland dances worden over het algemeen in drie categorieën verdeeld. Categorieën zijn meer voor het gemak dan strict onderscheid:

  • Highland dances (zoals de Highland Fling en Sword Dance), gedanst in Kilt
  • National dances (zoals de Scottish Lilt, Flora McDonald’s Fancy), gedanst in National of Aboyne dress
  • Character dances (zoals de Sailor’s Hornpipe en Irish jig)

De bekendste Highland dances zijn de Highland Fling en de Sword Dance. In de Sword Dance dansen de dansers over twee gekruiste zwaarden. Deze stellen hun eigen zwaard voor en het zwaard van de vijand. Het is belangrijk dat de danser de zwaarden niet aanraakt – tegenwoordig betekent het aanraken van de zwaarden dat ze punten kwijtraken, of zelfs gediskwalificeerd worden. Maar in het verleden werd het gezien als een slecht voorteken voor de strijd. In de Highland Fling proberen de dansers zoveel mogelijk op één plaats te blijven dansen. Hun armen stellen het gewei van een edelhert voor.

National dances zijn vrouwelijker en ballet geïnspireerd, en laten toe dat er elegantere bewegingen worden gemaakt.

 

Selfish Murphy Keltfest Vijfhuizen Hill Stage 2019

Selfish Murphy

Selfish Murphy: dynamisch optreden vol lekkere nummers en een feest van herkenning

De band Selfish Murphy is opgericht in 2011 in Transsylvanië (Roemenië). De groep koos voor een muzikale richting die in Roemenië nog erg onbekend was. Zo werden ze de eerste Celtic/Irish punk rock band van het land. Vijf jaar later verplaatste hun thuisbasis naar Hongarije.

In hun nummers verwerken ze het gevoel van de Keltische en Ierse leefstijl, met als hoofddoel om de sfeer van een Ierse pub over te brengen. De meeste nummers zijn vrolijk en liggen makkelijk in het gehoor. In het repertoire vind je natuurlijk de meest bekende traditionele Ierse nummers, zoals Drunken Sailor, All For Me Grog, Wild Rover. Deze zijn stuk voor stuk in een Celtic Punk-jasje gestopt. Net als hun covers van grote hedendaagse hits zoals Wake Me Up van Acivii en With or Without You van U2. Daarnaast heeft de band een aantal eigen nummers.

Deze combinatie van nummers zorgt voor een dynamisch optreden vol lekkere nummers en een feest van herkenning.

Selfish Murphy speelt op zondag op de Hill Stage.

Tango – Balfolk workshop

Tango met een twist

Bart geeft al jarenlang lessen in Balfolk en Tango. Maar waarom zouden we die twee gescheiden houden? Doe mee met de workshop en leer hoe je elementen van de Argentijnse dans kunt toepassen in je favoriete balfolk dansen!

Zijn verhaal:
“Ruim 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met Balfolk. Direct gegrepen door het plezier en de improvisatie die we vinden in Balfolk trok ik jarenlang in de zomer naar Frankrijk om te dansen en meer te leren over Europese dansen. Kort daarna kwam ik ook in aanraking met de Argentijnse Tango. De muziek en precisie grepen mij en ik raakte direct verslaafd. Na Balfolk workshops te hebben gegeven in binnen- en buitenland, een jaar in Argentinië te hebben gewoond en Tangoworkshops- en optredens te hebben gegeven in Europa, Zuid-Amerika en Azië is het tijd om deze twee invloeden met elkaar te combineren! Ik kijk samen met jullie naar hoe we elementen uit de Tango kunnen toepassen in Balfolk.”

Tango-ervaring is niet nodig, Balfolk ervaring is gewenst.

Continental Bagpipe Championships NOVDB Vijfhuizen Keltfest 2019

NOVDB

Continental Pipe Band Championships 2019

Op zaterdag 25 mei staat de Schotse weide tijdens Keltfest compleet in het teken van de Scottish Highlands. In navolging tot de bakermat van de doedelzakband, the Highlands of Scotland, zullen bands uit Nederland, België en Duitsland in verschillende onderdelen met elkaar strijden om zich een jaar lang Continental Pipe Band Champions te mogen noemen.

De bands die meedoen zullen een aantal muziekstukken ten gehore brengen die op een vooraf gedefinieerde lijst vanuit Schotland zijn aangegeven. Of dat zij zelf een selectie kunnen maken uit vele bekende en onbekende stukken.

Deze onderdelen zullen door officiële juryleden worden gejureerd die hiervoor speciaal uit Schotland worden overgevlogen. De bands worden beoordeeld op hun muzikaliteit voor de doedelzakspelers, maar ook de drummers worden apart beoordeeld. Deze uitslagen samen bepalen waar de bands in de uiteindelijke uitslagen terecht komen.

Aan het einde van de dag zullen alle bands tezamen als een grote “Massed Band” spelen. Vervolgens vindt de prijsuitreiking plaats. 

Op zondag 26 mei zullen er op en rondom de Schotse Weide meerdere bands te zien zijn die allemaal hun kunsten vertonen.

Tijdschema 25 mei

Graad 4

  Tijd Band
1 10.40 uur Clan MacBeth Pipe Band
2 10.48 uur Wallace Pipes & Drums
3 10.56 uur Inter Scaldis Pipes & Drums
4 11.04 uur Saendistrict Pipes and Drums
5 11.12 uur Venlo Caledonian Pipe Band
6 11.20 uur Antwerpen & District
7 11.28 uur Beatrix Pipe Band
8 11.36 uur Pegasus Pipes & Drums

Graad 4 MAP

  Tijd Band
1 11.50 uur Clan MacBeth Pipe Band
2 11.58 uur Wallace Pipes & Drums
3 12.06 uur Inter Scaldis Pipes & Drums
4 12.14 uur Saendistrict Pipes and Drums
5 12.22 uur Venlo Caledonian Pipe Band
6 12.30 uur Antwerpen & District
7 12.38 uur Beatrix Pipe Band

Graad 4 Map (MSR)

  Tijd Band
1 12.50 uur Wallace Pipes & Drums
2 13.00 uur Inter Scaldis Pipes & Drums

Open Graad

  Tijd Band
1 14.10 uur Belgian Blend Pipe Band
2 14.20 uur Concord Pipe Band
3 14.30 uur Antwerp & District

Graad 3

  Tijd Band
1 15.10 uur Belgian Blend Pipe Band
2 15.20 uur Concord Pipe Band
3 15.30 uur Antwerp & District

Graad 2

  Tijd Band
1 16.10 uur Belgian Blend Pipe Band
2 16.20 uur Concord Pipe Band
3 16.30 uur Antwerp & District
     
  17.00 uur Massed Band
Flannery op Keltfest 2019 in Vijfhuizen

Flannery

Flannery bouwt een feestje!

Flannery is een Schotse folk rock band met maar één missie: een feest bouwen dat het publiek niet snel zal vergeten. Dit doen zij met hun muziek vol Schotse, Keltische, maar ook Ierse invloeden. De bandnaam staat voor ‘het platteland’ en is daarom de ideale naam voor de nuchtere Groningse mannen. Zij willen entertainen met rauwe, maar ook scherpe melodieuze folk rock.

Het repertoire van de band is afwisselend. Instrumental, folk, rock en zelfs rap komt voorbij. Het unieke zit hem in de muziek en de teksten die de band zelf schrijft. De mannen halen werkelijk alles uit de kast om er een fantastisch feest van te maken. Duidelijke rocksferen gecombineerd met de dragende tonen van de doedelzak. Kortom: doedelzakmuziek in een zeer modern jasje.

Flannery speelt op zondag op de Hill Stage.

Keltfest 2019 workshop highland dancing keltisch dansen

Workshop Highland Dancing

Workshop: Highland dancing

Tijdens Keltfest 2019 krijg jij de kans om je eens te wagen aan Highland Dancing in de danstent! Tijdens de workshop leer je de basis van het dansen en wordt de historische achtergrond van deze dansen behandeld. Let’s dance!

Highland dancing is een competitieve en technische dansvorm waarvoor techniek, uithoudingsvermogen, en kracht vereist is. Het wordt erkend als een sport door de Sport Council of Scotland.

In Highland dancing dansen de dansers op de bal van de voet. Highland dancing is een vorm van solo step dancing, van waar het zich ontwikkelde, maar waar sommige vormen step dancing vooral op het geluid gefocust zijn, is Highland dancing zich gaan richten op een combinatie van passen, en de posities en bewegingen van het bovenlichaam, armen en handen.

Sommige Highland dances stammen af van traditionele volksdansen. Een voorbeeld hiervan is de Highland Reel, ook wel bekend als de Foursome Reel, waarin groepjes van vier dansers afwisselend tegenover elkaar passen dansen en daarna weer in een acht-figuur langs elkaar dansen. Hoewel ze samen dansen worden de dansers in competities individueel beoordeeld als de Highland Reel wordt gedanst. De meeste Highland dances worden solo gedanst.

Mumfords Calling bij Keltfest 2019 in Vijfhuizen. Mumfords and Sons tribute band

Mumfords Calling

I will wait, I will wait for Mumfords Calling!

De pas drie jaar oude band Mumfords Calling is een internationaal fenomeen! Deze Mumford & Sons tribute band weet het perfecte optreden neer te zetten en doet dit ook al in Nederland, België en Engeland! Van kleine clubs tot grote pop-, rock- en tributefestivals. Ze kunnen het allemaal.

Met een repetoire van alle grootste hits van de bekroonde albums, laten de mannen je verbluft achter. Dichter bij een Mumford & Sons-concert kom je haast niet! Zing mee met ‘I will wait’ en ‘Little Lion man’ en ga los op ‘Babel’. Welk nummer hoop jij dat ze spelen? 

Mumfords Calling speelt op zaterdag op de Oak Stage.

 

workshop ierse dans rosalie keltfest danstent

Ierse Dansworkshop door Rosalie Wagenaar

Workshop: leer de basis van Ierse Dans!

Heb je altijd al de beginselen van de prachtige Ierse jigs en reels willen leren? Dit jaar geeft niemand minder dan Rosalie Wagenaar van de Rose Irish Dance School workshops op Keltfest. Dit onder muzikale begeleiding van accordeonist Erik de Jong!

Rosalie danst al meer dan tien jaar bij de theatershows van Rapalje. Daarnaast eigenaresse van de succesvolle dansschool ‘Rose Irish Dance School’. Ze is sinds 2014 één van de zes gediplomeerde docenten Ierse Dans in Nederland (voor organisatie CLRG). Verder is Rosalie één van de gelukkigen al drie jaar achtereenvolgens mocht deelnemen aan de Riverdance Trinity College International Summer School (2015, 2016, 2017), waar ze gewerkt heeft met professionele dansers en grote namen in de Ierse danswereld.  

De Rose Irish Dance School heeft bovendien al veel bijzondere optredens mogen doen, waaronder bij Najib & Jandino Live in De Kuip, het tv-programma Circus Gerschtanowitz, de Nationale Taptoe in Ahoy en Belgium’s Got Talent.

Voor de workshops op Keltfest is geen danservaring vereist. Laat je meevoeren naar Ierland door de vrolijke groepsdansen, waarbij plezier met elkaar voorop staat!