Nieuws

Online voorverkoop

De online voorverkoop voor zaterdag kaarten is gestopt, maar niet getreurd: er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar aan de kassa!

Programmaboekje 2018

Het programmaboekje van Keltfest 2018 is klaar! Kun je niet wachten met plannen? Bekijk dan hier de online versie.

 

Celtic Ceili workshop

Maak kennis met de vrolijke groepsdansen die men zowel in Ierland als in Schotland graag danst op feesten en partijen in de Celtic Ceili workshop. Deze dansen worden meestal in paren opgesteld in een kring of een rij gedanst; en soms ook als koppel in danshouding. Mocht je al bekend zijn met Balfolk of andere volksdansen uit West Europa dan zul je vast en zeker aspecten herkennen; in veel van de traditionele dansen uit de Keltische culturen zijn dezelfde soort bewegingen bewaard gebleven. Ze zijn eenvoudig en worden rustig opgebouwd, dus iedereen kan het leren! 

De Celtic Ceili workshop wordt muzikaal begeleid door Itchy Fingers.

Kidshill

Keltfest is er voor het hele gezin en daarom hebben we ook aan de kinderen gedacht. Kinderen kunnen zich weer (gratis) laten schmincken door onze vrijwilligers en op het veld zij er tal van leuke spelletjes te vinden. Doe mee aan de verschillende knutsel projecten of kom een kleurplaat kleuren.

Natuurlijk bestaat onze traditie van de kiddybattle nog altijd. Tijdens deze veldslag nemen de kinderen het op tegen een leger van volwassenen. Alle dappere kinderen kunnen hier aan deelnemen. Kom jij ons helpen?

Ook aan de allerkleinsten hebben we gedacht. Kinderen van 0-2 jaar kunnen even in de box spelen en u kunt u kleine kabouter verschonen op onze commode. Daarnaast hebben we de mogelijkheid flesjes te verwarmen en kunt u rustig uw kind voeden op onze speciale strobank.

Che Tango

Ruim 10 jaar geleden kwam ik in aanraking met Balfolk. Direct gegrepen door het plezier en de improvisatie die we vinden in Balfolk trok ik jarenlang in de zomer naar Frankrijk om te dansen en meer te leren over Europese dansen. Kort daarna kwam ik ook in aanraking met de Argentijnse Tango. De muziek en precisie grepen mij en ik raakte direct verslaafd. Na Balfolk workshops te hebben gegeven in binnen- en buitenland, een jaar in Argentinië te hebben gewoond en Tangoworkshops- en optredens te hebben gegeven in Europa, Zuid-Amerika en Azië is het tijd om deze twee invloeden met elkaar te combineren! Ik doe dat samen met de geweldige danseres en docent Cecilia Brands. We kijken samen met jullie naar hoe we elementen uit de Tango kunnen toepassen in Balfolk. Tango-ervaring is niet nodig, Balfolk ervaring is gewenst.

 

Sprookspreker

De Sprookspreker vertelt interactieve improvisatieverhalen. Zijn verhalenkistje wordt door het publiek met voorwerpen gevuld, die door de Sprookspreker worden gebruikt om een verhaal te vertellen dat nog niet bestaat. Het resultaat is voor iedereen verrassend, ook voor de verteller.

Highland Dancing

Er is vrijwel niets dat de spirit van de Schotse cultuur beter laat blijken dan Highland Dancing op Highland Games. Tegenwoordig is de meerderheid van de dansers vrouwelijk, maar de wortels van deze dansen liggen in de militaire clan cultuur en Schotse folklore. Oorspronkelijk was Highland Dancing dan ook alleen voor mannen, en de clan chiefs gebruikten de zwaarddansen en andere dansen om hun beste mannen te kiezen. De mannen konden hiermee hun kracht, uithoudingsvermogen en discipline tonen.

Highland Dancing competities worden georganiseerd onder toezicht van de Scottish Official Board of Highland Dancing. De dansen bestaan uit Highland Dances (altijd gedanst in Kilt) en National Dances (meestal gedanst in het National kostuum, een vrouwelijker kostuum dat past bij de wat sierlijkere dansen). De bekendste dans is de Zwaarddans, waarbij de dansers over twee gekruiste zwaarden dansen – en deze natuurlijk niet mogen aanraken. Verder zijn er andere solodansen en groepsdansen.

Continental Pipe Band Championships 2018

Op zaterdag 26 mei staat de Schotse weide tijdens Keltfest compleet in het teken van de Scottish Highlands. Zoals traditie is in de bakermat van de doedelzakband, the Highlands of Scotland, zullen bands uit Nederland en België in verschillende onderdelen met elkaar strijden om zich een jaar lang Continental Pipe Band Champions te mogen noemen.

Afhankelijk van het onderdeel waarin de bands meedoen zullen zij een aantal muziekstukken ten gehore brengen die op een vooraf gedefinieerde lijst vanuit Schotland zijn aangegeven of maken zij zelf een selectie uit vele bekende en onbekende stukken.

Deze onderdelen zullen door officiële juryleden worden gejureerd die hiervoor speciaal uit Schotland worden overgevlogen. De bands worden beoordeeld op hun muzikaliteit voor de doedelzakspelers, maar ook de drummers worden apart beoordeeld. Deze uitslagen samen bepalen waar de bands in de uiteindelijke uitslagen terecht komen.

Aan het einde van de dag zullen alle bands tezamen als een grote “Massed Band” nog spelen voordat de prijsuitreiking zal plaats vinden.

Balfolk

 Natuurlijk is er weer Balfolk op Keltfest!

Terwijl vroeger de adel stijfjes hun walsen danste, werd er bij het plebs veel uitbundiger feest gevierd. Zij dansten hun eigen dansen die wij tegenwoordig kennen als balfolk. Balfolk brengt al eeuwen mensen bij elkaar om te genieten van samen dansen, live muziek en elkaars gezelligheid. 

Tijdens beginners en gevorderden workshops worden de verschillende dansen stap voor stap uitgelegd. Iedereen kan meedoen met of zonder danservaring, jong of oud, boer of prinses, trol of elfje… 

Oma Wolletje

Oma Wolletje neemt je mee terug naar het jaar 1513: een periode vol rumoer en oorlogen. Kom bij ons aan het kampvuur zitten voor een leuk gesprek of een middeleeuwse maaltijd. Bij Oma Wolletje maak je kennis met een hard werkende familie. Ze bewerken wol van hun eigen schapen tot prachtige producten. De jongste kinderen zorgen voor de schaapjes, terwijl de oudere kinderen al meewerken in de wolverwerking. Spinnen, kaarden, vilten, naaldbinden, breien en weven: alles komt aan bod. Alle gezinsleden werken mee om het hoofd boven water te kunnen houden. Ondanks deze roerige tijden blijft gastvrijheid het grootste goed voor deze harde werkers. Schuif dus gerust aan bij het kampvuur. 

 

Fotograferen op Keltfest? Vraag nu een fotopas aan!

Keltfest staat bekend als fotogeniek, of het nu om het terrein, de programmering of om onze prachtig verkleedde bezoekers gaat. Graag laten we de foto-enthousiastelingen hiervan genieten! Om ervoor te zorgen dat dit voor iedereen soepel verloopt, voeren we een fotografie beleid. Hierdoor kan iedereen, zowel fotograaf als bezoeker, van fotografie blijven genieten.
 
Bekijk onze informatie pagina voor alle informatie en vraag als fotograaf direct een fotopas aan.
 
 

Marsanta Suibhail

Maak kennis met de Kelten in het kampement van Marsanta Suibhail tijdens Keltfest 2018.

Wij van Marsanta Suibhail (wat Keltisch is voor reizende koopman en wordt uitgesproken als “Marsant’a Shu-ul) hebben een Keltische achtergrond en komen aan onze spullen die wij verkopen door ruilhandel tijdens onze rondreis door Europa. Van hout en been maken we gebruik voorwerpen, handwerk gereedschappen en sieraden zoals lepels, houten naalden en haaknaalden, die we ook verkopen en zelf ook gebruiken om wollen sieraden en mutsen te maken. Tijdens ons verblijf demonstreren wij deze ambachten en geven we uitleg hierover. Maar ook een korte workshop is mogelijk!

Doordat wij heksen zijn en door de opkomende heksen vervolging kunnen we nooit lang in een gebied blijven waardoor we in aanraking komen met veel volkeren waar we dan ruilhandel mee bedrijven maar ook dingen van leren, zo hebben we naaldbinden en lucetkoord maken van de Vikingen geleerd. Maar dit rondreizen is ook gevaarlijk en daarom zijn we beiden bekwaam in het hanteren van het zwaard en de bijl.

Magisch verhaal neemt je als verhalenverteller mee in de magische wereld

Magisch Verhaal

Luister naar de prachtige verhalen van Magisch Verhaal op Keltfest!

Martin van Magisch Verhaal is een gepassioneerde verhalenverteller. Speciaal voor Keltfest vertelt hij verhalen uit het oude Engeland. Helden en schurken zullen weer tot leven komen en jullie meenemen op avontuur.

Kom luisteren naar één van de verhalen en laat je mee voeren in de wereld van Magisch Verhaal. Een wereld waar alles mogelijk is.

Highland Games

Highland Games

De Highland Games zijn al duizenden jaren oud. Vanaf 1700 is er niets meer aan onderdelen of regels veranderd aan de wedstrijden, wat het een traditionele sport maakt.
De games zijn ontstaan uit de bloederige veldslagen die de clans (families) met elkaar hadden. Gelukkig is het bloederige aspect aan deze wedstrijden verdwenen, maar de clans strijden in hun eigen familie kilts nog altijd tegen elkaar. 

Op dit moment zijn er Highland Games over de gehele wereld. Met name in Schotland, Amerika, Canada, Brazilië, IJsland, Australië, Duitsland, Nieuw Zeeland, België en Nederland is deze sport groot. Het Nederlandse Kampioenschap is voor het eerst georganiseerd in 1990 in Sneek, waar Wout Zijlstra zich winnaar mocht noemen.

Nu bestaat het Kampioenschap van Nederland uit meerdere wedstrijden en uit dit totale klassement wordt een kampioen uitgeroepen. Deze wedstrijden worden gehouden onder auspiciën van de International Highland Games Federation die ook de Europese en Wereld Kampioenschappen organiseert.

Kom genieten van deze oerkracht sport en proef de sfeer van het oude Schotland.
De Highland Games worden gehouden op zondag 27 mei.

verhalenverteller

Tim Talesman

Verhalenverteller Tim Talesman vertelt al jaren met plezier zijn verhalen over goden, reuzen, helden en andere wezens. De mythen en sagen zijn hem zo eigen dat hij zich sinds afgelopen november “de jonge verhalenverteller van het jaar 2017/2018” mag noemen.

Kom luisteren en laat je meevoeren naar mooie avonturen.